Режисьорът на “Дякон Левски” пак гневен, че не разбират филма му

Режисьорът на „Дякон Левски” избухна отново в пореден изблик на възмущение към хората, които не го разбират. Този път Максим Генчев обясни в „Преди обед” по bTV, че Апостолът не се предава, а се принася в жертва.

Провокиран от въпрос на водещата, Максим Генчев реагира с гневна тирада: „Не се предава. Той се принася в жертва. Как може? Ще избухна пак! Преди това Левски обиколи цяла България и навсякъде му затваряха вратите. Би го градушката на улицата. Видя труповете на обесените си другари. Видя как разстреляха човек пред него. Видя страданието на този народ. И за да избави този народ от страдание, той отиде и каза: „Пренасям се в жертва”. Това е той! Това е великият мъж! А не страхливец, който е избягал и са го хванали като някакъв крадец! Той ако с три заптиета не може да се оправи, къде е тръгнал революция да прави? Къде е тръгнал империя да събаря? Това е велика работа! Как може да не достига до вас това послание? Аз просто съм изумен!”.

За да защити позицията му, продуцентът на филма Златина Филипова допълни: „Той (Левски – бел. ред.) като Христос тръгва към кръста, жертвайки себе си”.

По-рано родственицата на Апостола Христина Богданова отново сподели, че не ѝ е харесало това, което е видяла: „Не харесах филма, не харесах образа, фрагментарността, хаоса, не разбрах какво послание направи този филм. За огромно мое съжаление съм силно разочарована. Така поднасяне на този исторически момент и тези герои не е коректно. И това удря по самочувствието ни като българи”.

На тези ѝ думи Генчев отвърна с призив да се взима мнението на сериозни хора, които разбират от драматургия и от история. По думите му критиките срещу филма били поръчкови.

Неотдавна режисьорът Максим Генчев рязко се отклони от добрия тон, като заяви публично: Дреме ми, че не са ми харесали филма. Според него (но не и според отзивите в социалните мрежи) “народът го харесва, хората го гледат, всичко е шест. Какво има повече?”.

(Източник: btvnews)

Свързани публикации

1 Comment

  1. Когато самоповярвали си некадърници тръгнат да “правят” “изкуство”, резултата е този.
    Младеж(въпросния “режисьор”), за да ти обърне внимание Личност като Тази и да ти позволи да я “режисираш” се иска смирение, саможертвеност, ясна идея кой си, какво можеш и защо съществуваш, иска се не само талант, а Гениален Талант в областта, иска се широко скроена и почти библейско прощаваща и разбираща индивидуалност….., все исканици, които ти мое малко нищожество нямаш, и никога няма да имаш….
    Не те мразя, не те съжалявам за жалките ти опити, противно е само едно единствено нещо – неосъзнатия примитивизъм на съвременния български “автор” в която и да било област на съвременното ни “изкуство”…., което за жалост е “масово”….

    Продължавай да подскачаш като недообезглавен петел из прашасал селски двор…., освен да ти се напълни раната с пръст, друго няма да “постигнеш”.
    Жалко от такива “творци”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.