Ревизоро: В митниците има златни момчета с кюлчета

„В митниците има златни момчета със златни кюлчета, а ключетата за устатата им – каквото и да се случи да не говорят- ги държи някой друг”, коментира в студиото на „Здравей, България” депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров- Ревизоро. По думите му, „златните момчета са доверени лица, преминали са всички тестове, правят се конкурси само за тях, те работят на ръководни постове и каквото и да стане с тях, те никога не казват за къде са предназначени парите, с които те са хванали”.

Емил Димитров похвали шефа на агенция “Митници”. Според Ревизоро Ваньо Танов е въвел нов стил в управлението на митниците – да има тестове за честност, лоялност и интегритет и само доказано честните са успели да останат в системата и да станат началници.

„Общото между случилото се в „Лесово” (където преди време при операция на ДАНС бяха арестувани всички митничари от дежурната смяна) и задържането на началника на митницата в Свиленград Тодор Караиванов е, че това са хора, които са лоялни към съответната политическа сила, събират пари, но не е ясно къде ги носят”, отбеляза Емил Димитров. Той изтъкна, че шефът на митница Свиленград Караиванов е хванат с 12 000 лева на работното място и 6000 лева в дома му, а би трябвало да е обратното – каквото и да е изкарал, да си го носи вкъщи.

“Вижда се, че тези пари не са били предназначени за него. Той събира тези пари и чака те да бъдат транспортирани до някой. За втори път имаме провал и не се разбира къде отиват парите. ДАНС и прокуратурата трябваше да проследят потока на парите”, изтъкна депутатът и бивш шеф на агенция “Митници”. От думите на Димитров стана ясно, че в Свиленградската митница всеки има роднини, които се занимават с внос и износ през границата, и когато някои митничар създаде проблем на някой с камион, това веднага е връща на неговите роднини.

„Там тези, които са в ръководството са мразени, от тези, които не са, имаше подхвърлени наркотици и ред други неща. Там отдавна е време да отиде чужд човек, който да не е обвързан с местните”, коментира Димитров.

„Смятам, че има замесени по върховете и в съдебната и в изпълнителната власт хора, които слагат чадър под някаква форма”, коментира от своя страна бившият началник на митницата в Свиленград Георги Шишков, който напуска системата след като бе уволнен. – “Мога да предположа, че всяка партия, взимаща властта чрез подобни схеми си осигурява по-добро действие в предстоящи свои мероприятия. В голямата си част корупцията е политическа”, каза още той. Познавам съвестни служители, които са принуждавани да участват в определена схема, призна Шишков.

“Георги Шишков аз го уволних, тогава той отричаше да има корупция”, заяви в студиото Емил Димитров.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.