Ресорът на Кр. Георгиева в ЕК може да бъде променен

ЕК потвърждава тенденцията на възстановяване на европейската икономика

Ресорът на българския еврокомисар Кристалина Георгиева може да бъде променен и да й бъде възложено да отговаря за Eнергийния съюз, като запази заместник-председателското си място в следващата Европейска комисия. Това съобщи БНР, като се позовава на информация на базираното в Брюксел издание за европейска политика European Voice. То посочва това като един от възможните варианти за разместване на ресори след оттеглянето на словенката Аленка Братушек, за която беше определен Eнергийния съюз, тъй като председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер едва ли ще възложи тази отговорност на новия кандидат от Словения – Виолета Булц. Днес или утре Юнкер ще проведе интервю с нея, след което се очаква да обяви какъв ресор ще й бъде даден и какви промени ще наложи това в отговорностите на други бъдещи комисари.
Виолета Булц е министър на развитието, стратегическите проекти и кохезията в лявоцентристкото правителство на Миро Церар, който спечели предсрочните избори в Словения през юли.
Евентуалните нови изслушвания се очаква да се проведат идния понеделник в Страсбург, за да може новият състав на Комисията да бъде одобрен от Европейския парламент на 22-ри октомври и да започне работа на 1-ви ноември.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Няма значение за всички българи как ще и променят ресора.За нея също няма значение къде ще се намърда.Номенклатура е все пак и то не на кого да е а на БКП.

Leave a Reply

Your email address will not be published.