Репортаж на заем: Татарите от Ветово се притесняват за роднините си в Крим

Референдумът за присъединяването на Крим към Русия се оказва една от най-горещите теми в русенския град Ветово. Там се намира една от най-многобройните и активни татарски общности в България.

Съседите и децата им говорят помежду си на татарски, познават историята на своя етнос и се гордеят с произхода си. Много от тях имат близки приятели в Крим и приемат присърце съдбата им.

Във Ветово живеят около 140 татарски семейства. Те са дошли от района на Керч, Украйна, и са се заселили в България. Въпреки че са далеч от родината, не са прекъснали връзките си със сънародниците си в Крим и следят с тревога събитията, които се случват в момента в Украйна.

„Изпитвам солидарност към нашите сънародници, братя от Крим. Просто ние тук, нашата татарска общност, не сме доволни от това, което се случва в Крим, просто не го възприемаме това, което руснаците искат да направят в полуострова. Ние се събираме и си говорим по тези теми, обсъждаме, всеки един го боли, всеки един е съпричастен към този проблем”, разказа Ерхан Юсеин от Ветово.

„Поддържаме тесни контакти с нашите сънародници там, в момента за 20 дена са пристигнали 20 000 руски войски, а още десет пъти повече са чакали на украинско-руската граница. Хората много са притеснени, почнали вече руските войници да се разхождат по улиците”, допълни съгражданинът му Хошгюн Насуф.

Българските татари са категорично срещу референдума за присъединяването на Крим към Русия. В чисто исторически план те все още чувстват болката от преживяната от техните сънародници депортация през 1945 г.

„18 май 1945 г. Сталин депортира татарите, това е етническа чистка в Крим, не остават никакви татари и на техните места идват руснаци, които настаняват по техните домове. Решението е всички руснаци след 1945 г., които са дошли в Крим, да си заминат, откъдето са дошли, татарите да се върнат по домовете си и тогава може да има и референдум, когато станем болшинство в Крим”, коментира Бедеин Мурад от Ветово.

„За всички е ясно, че референдумът, който се организира в Крим, е предрешен. Този референдум е несправедлив, на второ място, той е абсолютно в противовес с европейски и всякакви закони, може би рецептата да се излезе от този конфликт е една пълна автономия на Кримския полуостров, с абсолютно самостоятелна юрисдикция, със самостоятелно правителство”, смята д-р Рейхан Хабил.

„Ние подкрепяме нашите братя, не искаме да има референдум, не искаме руснаците наново да ни командват и да изселят отново нашите сънародници от Крим, защото тази земя е на татарите, тази земя е татарска земя”, категоричен е Ерхан Юсеин.

„Аз съм Тамерланд, моите деди са дошли от полуостров Крим. И аз, и моето семейство, заставаме твърдо зад решението на нашите братя, кримските татари”, заяви малко момче.

От татарската общност във Ветово вече са изпратили декларация в подкрепа на събратята си от Крим, надявайки се конфликтът в Украйна да намери позитивно решение.

(bTv)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.