Рекетьорска група от Врачанско, действала 6 години, е предадена на съд

Обвиненият в изнасилване екскмет призна, че е правил секс с ученичката

Специализираната прокуратура внесе в специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу организирана престъпна група за рекет, лихварство и принудително отнемане на имущество чрез отвличания, заплахи и побоища на територията на област Враца.

Обвинения за 7 престъпления са повдигнати на ръководителя и организатора на престъпната група Ангел Попов (в т.ч. като ръководител на организирана престъпна група). Между 3 и 16 са престъпленията по които са обвинени отделните участници в групата Димитър Димитров, Нина Македонска, Mартин Методиев, Боил Комаревски, Ивайло Николов, Върбан Димитров, Милен Иванов, Цветомир Димитров, Цветомир Ценов и Михаил Йонков Христов. Като обвиняеми за престъпления, извършени по поръчение на групата, са привлечени Анатоли Ангелов и Цветелин Симеонов.

С най-много обвинения по делото е Цветомир Ценов – 16, Димитър Димитров е с 13, Върбан Димитров – с 10.

Според обвинителния акт групата е била създадена от Ангел Попов през август 2008 г. и е действала до задържането на участниците в нея на 12 август 2014 г. Обект на престъпните намерения на Попов първоначално били хората, на които давал кредити срещу високи лихви, и просрочвали плащанията. За целта подбрал и привлякъл участниците в групата, определил конкретните им функции, задачи и методи на работа. Сред членовете на групата попаднали Боил Комаревски и Нина Македонска, които също извършвали лихварска дейност на територията на Козлодуй и Оряхово.

Обект на изнудване чрез психически тормоз, заплахи, побой, отвличане, унищожаване на имущество и гаври станали и земеделци и животновъди в областта. От тях били искани застрахователни вноски за достъп и охрана на нивите и пасбищата. Таксите стигали до 50 000 лв. на производител. Групата действала планово: Попов периодично събирал участниците, уточнявали се бъдещите действия и методи за рекет, определяли се силовите групи от по 2-ма до 4-ма души. Получените пари се отчитали на ръководителя на групата.

Престъпната организация бързо придобила „славата“ сред населението на област Враца като изключително агресивна и страшна.

По делото са привлечени 79 свидетели, извършени са 10 експертизи. На 11 от обвиняемите са с наложени мерки за неотклонение „Подписка“ и „Парична гаранция“, един е без мярка, един изтърпява наказание в затвора по друго престъпление.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.