Река Скът потопи Мизия, има паднали къщи, 500 евакуирани

„Картината в Мизия е трагична, три квартала на града са под вода. Рухнаха много сгради и все още има бедстващи хора”. Това каза в ефира на Нова ТВ кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски, който даде последна информация за хода на спасителните акции.  Придошлата река Скът, която минава през града, превърна цели райони в истински воден ад тази нощ. На места водата по улиците е с дълбочина няколко метра.

 „Със спасителните екипи извозваме хора, включително инвалиди и трудно подвижни. Над 500 души са извадени тази нощ от водите на река Скът. Опитваме се да осигурим всичко необходимо, храна и топли завивки”, добави градоначалникът.

По думите на Крушовенски достъпът до засегнатите места обаче е силно затруднен, защото пътят Мизия – Враца е затворен, разчита се единствено на хеликоптерите. Същата е ситуацията и в село Крушовица, откъдето е дошла приливната вълна.

Обилните валежи и вълната, залели Бяла Слатина и цялата област Враца, са допринесли за бедствието в Мизия. Градът се намира в най-ниската точка преди река Скът да се влее в Дунав, обясни кметът, който определи картината около себе си като апокалиптична.

В евакуацията на бедстващите се включиха товарни камиони, а над града кръжат двата хеликоптера „Кугър”, които в момента оглеждат най-пострадалите квартали. В един от тях водата е с височина между 3 и 4 метра, информира кореспондентът на Нова ТВ Румяна Попова.

Десетки са падналите заради водата къщи в Мизия. Около 500 души са евакуирани до момента.

Квартал „Лаката“, известен като Старото село е под вода. През цялата нощ хората се лутаха изплашени в тъмното. Нямаше ток. Беше страшно! Не знам, но мисля, че ще има загинали хора там. Това заяви пред Нова телевизия жител на Мизия. „Преди 2-3 години ни направиха частична канализация за отпадни води, която при прииждането на водата започна да прелива. Ако бяха пробили дигите, тези 2 метра, които ги виждате сега, нямаше да ги има. Кварталът нямаше да е под 3-4 метра вода. Моят съсед искаше да отпушим дигите, да ги пробием, за да спадне напрежението на водата, но не му разрешиха“, заяви мъжът.


Спасителните операции продължават. Лодки и два хеликоптера “Кугър” обикалят града с надежда да бъдат спасени още хора.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.