Регион Венето гласува за независимост от Италия

Исторически референдум се провежда днес на Апенинския полуостров. В силно развития регион Венето, който включва 7 провинции, в това число Венеция, Верона и Падуа, ще се гласува в продължение на една седмица за независимост от Италия.

Социологическите проучвания показват, че отделянето от Италия се подкрепя от около 65% от населението на региона. Гласуващите на референдума трябва да отговорят на един-единствен въпрос: “Искате ли регионът Венето да стане назависима и федерална република?”

Възможните отговори са “да” или “не”. Според организаторите на референдума от “Северната лига” всеки жител на Венето ще получи на домашния си адрес индивидуален код, чрез който може да се регистрира за участие в референдума. Гласуването ще е в избирателни секции, по телефона или в интернет. Слоганът на референдума във Венето “Ние сме щастливи да гласуваме за свобода!”

Спазени са всички условия на европейското законодателство – 549 пункта, където в изключително кратък срок бахя събрани на 100 000 подписа. Очаква се в референдума да вземат участие 5 милиона пълнолетни граждани на Венето. 64% от тях, според социологическите сондажи, ще гласуват за излизането от Италия и създаването на независима държава.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.