Реформаторският блок отказа на ГЕРБ за пенсионните фондове

Изненадващата идея на ГЕРБ за рязък завой в пенсионно-осигурителната система, родила се в неделя при срещата на премиера със синдикални лидери, взриви крехкото управленско единство между Реформаторския блок (РБ) и партията на Бойко Борисов. След като преди ден представителите на РБ във финансовата комисия гласуваха “въздържал се”, заедно с депутатите от ДПС, днес совалките продължиха и завършиха – поне засега – с 20 минутна среща в кабинета на председателя на НС Цецка Цачева. На нея присъстваха депутати от ГЕРБ, РБ и АБВ, както и финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова.

Не се разбрахме, това беше труден, безрезултатен на този етап разговор, обявиха след срещата съпредседателите на ПГ на РБ Радан Кънев и Найден Зеленогорски.

Тонът бе втвърден от финансовия министър Владислав Горанов, който буквално в стила на предшественика си Симеон Дянков, коментира, че отговорността за финансовото състояние на държавата е на мандатоносителя, а това е ГЕРБ, която е преценила, че са нужни такива именно поправки в пенсионния модел. Партии с по 4-5% на изборите могат да подкрепят или не, но не и да ни поставят ултиматуми, каза Горанов. По думите му, той имал притеснения, че партии с по 4-5 на сто, с реформаторски уклон, не подкрепят една по същество реформа.

По-рано съпредседателят на РБ Радан Кънев каза, че след първоначалното му впечатление за синдикално авторство на предложението, сега смята, че то е дошло от Владислав Горанов и не скри недоволството си, че по време на срещата при Цачева финансовият министър не е обяснил защо това предложение се внася по спешност между първо и второ четене на бюджета.

“Това е ваша хипотеза, ние няма да караме насила никого. Аргументите ми са свобода на избора”, отговори Владислав Горанов и отрече, че целта е да се запълни “дупката” в НОИ.
Финансовият министър обясни спешния порядък, в който се внася предложението, с убедеността на ГЕРБ от неговата необходимост.

Неща, по които ние имаме решение и сме го извървели като логика в рамките на партия ГЕРБ, няма смисъл да бъдат отлагани, разясни министър Горанов. – Така или иначе, обобщи той, никой не може да отнеме възможността на министър-председателя и на партия ГЕРБ да носят отговорност за управлението на държавата и особено за нейната финансова стабилност.

Заради този доста груб изказ и квалификации, употребени от Горанов, съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски посъветва партньорите от ГЕРБ да подобрят коалиционната си култура.

Не смятам, че поведението на колегите от ГЕРБ беше на висотата на момента, добави и Радан Кънев. Според него разумното решение е разговорите да продължат. По думите на Кънев обаче би било изключително тревожно, ако цялостна промяна на пенсионния модел мине в пленарната зала не с гласовете на управляващото мнозинство, а с тези на други формации, извън него. Това бе казано, заради очакването в пленарна зала искането на ГЕРБ да бъде подкрепено от ДПС и дори от “Атака”.

Радан Кънев не отговори на въпрос дали РБ ще се оттеглят от коалицията, защото все още се надявал на положителна развръзка до петък, когато парламентът ще разглежда на второ четене Държавния бюджет и бюджетите на ДОО и НЗОК за 2015 година. Стана ясно, че ако нещата останат все пак в този вариант, РБ няма да подкрепят само текстовете, свързани с пенсионните фондове, а не бюджета като цяло.

Поведението на Владислав Горанов бе критикувано и от Росица Янакиева от АБВ, макар и доста дипломатично. Тя изтъкна, че пенсионната реформа е твърде сериозна тема, за да се решава в рамките на 20 минути, без да има анализ на състоянието на пенсионните фондове, без анализ на това къде са вложени средствата на хората, които са се осигурявали, колко са осигурявани, какви са рисковете в единия и в другия случай. В коментар на думите на министъра на финансите, че партии с 4-5% могат само да подкрепят или не, Янакиева заяви – “това е мнение на Владислав Горанов. Надявам се, че той в емоция не е преценил вярно и не е отреагирал вярно. Ние имаме споразумение за партньорство, ние не сме част от коалицията, но сме партньори. Той е реагирал малко прибързано и емоционално”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.