Реформаторският блок няма да подкрепи правителство на малцинството

От името на Реформаторския блок Радан Кънев съобщи на пресконференция – по-точно препотвърди- че формацията няма да подкрепи правителство на малцинството, тъй като за да има реформи трябва да има ясно мнозинство в парламента.

В присъствието на лидерите на партиите от Реформаторския блок Радан Кънев изтъкна, че според коалицията днешното състояние на страната изисква съставяне на силно правителство с ясна парламентарна подкрепа, с ясни приоритети и с готовност за реформи в основни сектори – все неща, които не могат да бъдат свършени от правителство на малцинството.

Преговорите (с ГЕРБ) ще са трудни, с неясен край и са много по-важни от
хората на този етап, посочи Кънев. По думите му, едва след като има гаранции за реформи, ще се обсъжда кои ще са премиерът и министрите.

Същевременно реформаторите са на мнение, че е работа на мандатоносителя да
осигури мнозинство в парламента.

На свой ред Меглена Кунева обясни, че при избора на преговорен екип ще търсят реципрочност с екипа на ГЕРБ – и като брой хора и като ниво на позиция в съответните партии. Кунева посочи, че според нея трябва да се търси къде има сближаване на позициите с ГЕРБ.

По-късно бе обявено, че сред условията, които РБ ще постави при преговорите с ГЕРБ ще е изискването за ясна парламентарна подкрепа, осигуряваща стабилно парламентарно мнозинство при неучастие в него на партиите, подкрепяли кабинета
“Орешарски”, както и готовност от страна на ГЕРБ за сключване на публично и детайлно политическо споразумение за съставяне на правителство.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.