Реформаторите се отметнаха от договореностите при президента

Само ден след 4-часовите политически консултации при президента с тяхно участие, реформаторите се отметнаха от общата договореност да няма друго правителство в рамките на този парламент и огласиха нов план за излизане от кризата. Който, между другото, продължава политическото говорене за това дали държавата е фалирала или не, опасен ли е Орешарски за финансовата стабилност и т.н. – независимо че вече се видя колко е опасно говоренето “ангро” по тази тема.

Всъщност реформаторите на практика реанимират идеята-апел на Бойко Борисов от петък. Тогава лидерът на ГЕРБ настоя в понеделник банките да отворят врати с нов премиер и финансов министър, защото катастрофата била необратима и пр.

И така, с днешна дата – 30 юни – реформаторите искат незабавна оставка на правителството, служебен кабинет от 6 юли, който да работи до началото на август, след това – разпускане на парламента и предсрочни избори в двумесечен срок. Настояват и за мораториум върху големите обществени поръчки, за да се спре източването на държавата в последния момент преди изборите.

Според представения пред медиите план на РБ, ако се направи ново правителство в сегашния парламент – но не редовно, а служебно правителство – хем ще бъдат спазени договорките от консултациите принеделя, хем ще бъде премахнат “единственият останал генератор на нестабилност” – правителството, което, по думите на Петър Москов, страда от пълна липса на доверие. От РБ не виждат и конституционни пречки за това да има служебно правителство при действащ парламент, щом навремето е имало подобно застъпване при кабинета на Стефан Софиянски за цели 7 дни.

А иначе дебютантите в консултациите при президента през този политически сезон се похвалиха, че вчера на “Дондуков” 2 е бил спазен дневният ред на Реформаторския блок.

Бившият лидер на СДС Мартин Димитров намери достатъчно много работа на едно служебно правителство при действащ парламент. Според него този още нероден кабинет ще се ползва с доверието на Европейската комисия и ще може да размрази незабавно спрените средства от еврофондовете.

Освен това, продължи Димитров, правителството ще има доверието на инвеститорите и ще може да намери стратегически инвеститор за Корпоративна търговска банка, която в момента е под специалния надзор на БНБ, и ще може да договори средствата от Европа за следващия програмен период.

Друг бивш активист на СДС – зам.-председателят на “Движение България на гражданите” Найден Зеленогорски – настоя до 6 август сегашното Народно събрание да наложи мораториум върху големите обществени поръчки до съставянето на ново редовно правителство, за да се предотврати източването на държавата. Според Зеленогорски през последните дни били обявени две поръчки за около 300 млн. лв. за пътна инфраструктура.

В отговор на въпрос Петър Москов каза, че РБ биха подкрепили Меглена Кунева за еврокомисар. Докато Найден Зеленогорски призна, че предложението не е било обсъждано в блока и Меглена Кунева не знае за него.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.