Цветанов замрази идеята на МФ общините да “играят” с ДОД

ГЕРБ оттегли промените, които позволяват по-лесно застрояване на Черноморието

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов сложи точка на предположенията за съдбата на идеята на Владислав Горанов от догодина общините да имат право да “играят” с до 2% допълнителен данък “Общ доход”, приходите от който да попълват бюджетите им.

“Предложението на финансовото министерство общините да могат да облагат с до два процента доходите на гражданите няма да влезе в Министерския съвет”, съобщи в кулоарите на парламента Цветанов. Той допълни, че темата е била обсъждана на вчерашната редовна среща с с партньорите от формациите, които подкрепят кабинета. Без да навлиза в подробности за техните позиции, Цветан Цветанов изтъкна, че предложението (което всъщност е законопроект за изменение и допълнение на Закона за корпоративното облагане) не е внесено в правителството и подчерта предимствата на практиката такива проекти да се качват на сайтовете на съответните министерства, за да може да се случи обществено обсъждане.

По думите на Цветанов, в крайна сметка се е стигнало до извода, че предложението няма да се внесе дори в Министерски съвет.

Засега от Министерство на финансите още не са коментирали думите на Цветан Цветанов.

По-рано днес стана ясно, че в парламентарната група на Реформаторския блок не одобряват предложението на Министерство на финансите за промени в закона за корпоративното облагане, с които да се даде от 2016 година право на общините да налагат до 2% допълнителен данък “Общ доход” (ДОД) на хората с постоянна адресна регистрация в съответната община.

Темата бе коментирана в кулоарите на Народното събрание от председателя на ПГ на РБ Радан Кънев.

Парламентарната група на Реформаторския блок се отнася без симпатии към тази идея, а надеждата ни е предложението да не влезе в пленарната зала, а само консенсусни предложения, подкрепени от консолидирано, единно мнозинство,съобщи Кънев пред парламентарните репортери в отговор на въпрос. Според Радан Кънев, хубавото в случая е, че по това предложение на Министерство на финансите в момента тече обществено обсъждане и различните гледни точки се дискутират на един по-ранен етап, а не чак когато законопроектът влезе в деловодството на НС.

“Добрият вариант е да има обща позиция на мнозинството по данъчното законодателство и да не се влиза в спорове в пленарната зала”, подчерта Радан Кънев, като допълни, че във всяка държава правителството има естествен инстинкт да иска да събира повече данъци. По думите на съпредседателя на РБ в групата на ГЕРБ, ПФ и РБ има съпротива срещу някои по-радикални идеи, дори и срещу самата идея за увеличение на данъци, което дава надежда, че “Народното събрание в съгласие и диалог ще изпълни историческата си роля да представлява гражданите и да ги защитава от свръхоблагане”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.