Реформаторите се усъмниха в ползата от “декларация на съгласието”

Реформаторският блок (РБ) би подкрепил предложената от премиера Бойко Борисов “декларация на съгласието”, ако тя не осакатява съдебната реформа.

“Трябва да се види съдържанието на една такава декларация, но тя ни изглежда ненужна. Парламентът е гласувал всичко това в началото на годината. В актуализираната стратегия за съдебната реформа детайлно е разписано какво трябва да направи. Тя е приета с акт на Народното събрание, което е доста по-силно от една декларация”. Това каза по БНР депутатът от РБ Петър Славов във връзка с идеята на премиера и лидер на ГЕРБ Борисов за декларация, в която да се заяви, че ще се направят промени в Конституцията на основата на текстовете, по които има консенсус: разделянето на ВСС на две колегии, засилване на ролята на Инспектората, прекия избор на съдии и прокурори. По думите на Славов, ако някой се опитва да се отметне от поети задължения от началото на годината, това трябва да се знае. “Притеснява ни, че хората, поддържащи статуквото, могат да изпразнят от съдържание реформата”, каза депутатът.

Мисля да предложа на колегите от Реформаторския блок да предложим поименно гласуване в петък, за да се знае кой как е гласувал за промени в Конституцията и кой брани статуквото, заяви депутатът от РБ. Според него, прекият избор на магистрати е важен, но той не присъства в така предложените конституционни промени, а всъщност ядрото на реформата е разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии, но там има много важни детайли и подробности.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.