Реформаторите настояват за запор на продадените от Цв. Василев компании

От името на ПГ на РБ изразявам дълбоко притеснения за осъществената през последните дни сделка, с която фирма, базирана в Люксембург и никому неизвестна компания придобива за 1 евро ключови от стратегическо значение за българската икономика и национална сигурност обекти. Това каза съпредседателят на Реформаторският блок Радан Кънев в декларация, прочетена от парламентарната трибуна. Реформаторите са на мнение, че тази сделка поставя въпроси без отговор по отношение на националната сигурност на България. Кънев изтъкна като аргумент, че сред продадените активи е бившата Национална телекомуникационна компания, която и към настоящият момент контролира основни честоти и цялата канална мрежа на държавата, придобиването на НУРТС, на военни заводи, които стават собственост на неидентифицирана компания, чиито собственик не е известен с друго освен с видимите си близки приятелски отношения с лидерите на сепаратистите в Източна Украйна. Поради това, според Кънев, налице е пряка заплаха за националната финансова стабилност особено в контекста за възстановяване на парите от КТБ.

„От това, което чухме до момента освен, че сделката е от 1 евро, че купувачът обещава да поеме дълговете към КТБ, а не че поемането на тези дългове и изплащането им е фактически елемент от сделката“, обясни Кънев. Съпредседателят на РБ изтъкна, че налице е вертикална концентрация на фирми с допълваща се дейност, които имат пряко отношение към национална сигурност, поради което осигуряват силна власт и възможности за скрито влияние и опити за дестабилизация на държавата в период на остра международна криза.

„Има опасност военна промишленост, телекомуникационни оператори, медии и други ключови за националната сигурност предприятия да се окажат в ръцете на чужда държава с изострени отношения с НАТО и ЕС“, изтъкна Радан Кънев. Той обяви, че Реформаторският блок настоява ДАНС, КЗК, Националната разузнавателна служба и финансовото звено на специализираната прокуратура да започнат незабавно разследване за приходите на компанията, купила продаваните от Цв. Василев активи, както и да установят има ли в миналото умишлено бездействие на българските институции, довело до тази заплаха за националната сигурност концентрация на собственост.

Реформаторите призовават НАП и временните синдици на КТБ за незабавен запор на акциите и дяловете на тези предприятия, за да бъде гарантирано, че ще се съберат данъците от тази сделка, както и да се проследи внимателни какви данъчни измами са допуснати при предишни прехвърляния на тези компании.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.