Реформаторите и ДПС не се разбраха за ремонта на Конституцията

“ДПС няма да гласува против конституционния проект. Възможно е обаче да дадем малко по-особен знак, че сме готови да участваме активно за реализирането на съдебната реформа, не непременно чрез този конституционен проект, а друг (проект), по който предварително да постигнем съгласие, дори по-мащабен, но след изборите”. Това заяви пред парламентарните репортери лидерът на ДПС Лютви Местан след продължилата над час и половина среща с Реформаторския блок, състояла се по инициатива на Радан Кънев.

След което Местан повтори същото, но с други думи и променен словоред.

„С едно евентуално негласуване “против” или “въздържал се”, ще дадем силна заявка, че чрез диалога може да участваме активно в реализирането на съдебната реформа, в това число и в нейните конституционни измерения”, обясни председателят на ДПС. Местан допълни, че конституционното изменение не е обикновено и по тази причина предполага предварително постигнато съгласие чрез диалог. – „В този смисъл оценявам високо факта, че проведохме сравнително дълга среща, на която представихме позициите си”, коментира депутатът.

След срещата с ръководството на ПГ на ДПС съпредседателят на Реформаторския блок
Радан Кънев също бе по-витиеват в изказа си от обикновено.

Има конституционно мнозинство за съдебна реформа, но няма доверие между политическите сили, обобщи ситуацията Кънев. Той обясни, че реформаторите са изложили подробно аргументите си, както за правните, така и за
геополитическите и политическите измерения на конституционната реформа, като разговорът се фокусирал върху политическите измерения.

“Като за първи разговор, който със сигурност ще има непосредствено продължение, можем да кажем, че съгласие за гласуване от страна на ДПС идната седмица до момента няма. Тяхната позиция е против, по сериозни съображения, които изложиха пред нас, голяма част от тях са тяхната политика, така че не е и много коректно да се обсъждат”, каза още Кънев. По думите му, по отношение на възможността за дори по-радикална конституционна промяна за пълноценна съдебна реформа, ДПС са се обявили изцяло “за”, включително в детайли на разговора, които са важни за РБ, с предложение целият този комплект с конституционна реформа, реформа в концесуалните закони и реформа в закона за съдебната власт да бъдат приети ускорено след местните избори.

“За нас, и ние им го казахме открито, това не е приемлив вариант. Това е прекомерно забавяне и доверието между политическите сили в българския парламент не е такова, че да позволи подобно забавяне. Нямаме помежду си нито лично, нито политическо доверие, за да разчитаме, че това действително ще се случи. Така че този въпрос за момента на съдебната реформа, стои в огромна степен отворен, докато въпросът за това дали в България има конституционно мнозинство за съдебна реформа, изглежда вече е затворен – такова мнозинство има, и то за сериозна
съдебна реформа”, коментира Радан Кънев. И заключи, че в момента големият отворен разговор между РБ и ДПС не е дали, а кога в България ще има истинска съдебна реформа.

Радан Кънев отправи и комплименти към политическите си опоненти от ДПС.

“Разговорът беше много задълбочен, изключително сериозен без повърхностни закачки, които са нормални пред медиите. Лично аз на толкова сериозен политически разговор не съм присъствал до момента. Този час и половина беше без празно време в него. Разговорите ни с ДПС ще продължат. Казах и миналата седмица, че ние ще отправим и нова покана към БСП. А нашата цел остава непроменена и тя е 180 гласа другата седмица”, изтъкна Радан Кънев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.