Реформа: Хиляди болни остават без пенсия

4 хиляди стават инвалиди след катастрофи у нас

Дългоочакваната концепция за реформиране на експертизата на работоспособността, изготвена от „Обединени патриоти“ (ОП), която трябва да намали драстично броя на инвалидните пенсии у нас, влезе тихомълком в парламента и най-вероятно ще бъде сериозно преработена заради задаващите се протести на хора с увреждания.

 

Концепцията бе приета в края на октомври от  Съвета за медицинска експертиза към Министерския съвет (MС), която е под ръководството на съпредседателя на ОП и вицепремиер Валери Симеонов и срещна сериозни критики от организациите на хора с увреждания. В проектодокумента е заложено да има две комисии, които да вземат решение дали да се отпусне инвалидна пенсия. Едната ще е медицинска и ще оценява степента на заболяването, а другата – работоспособността по критерии, утвърдени от Световната здравна организация. Идеята на вносителите е, ако втората констатира, че лицето с увреждане има някаква степен на работоспособност, то  да не взема пенсия, а да бъде насочено към Бюрата по труда да си търси работа. Документът не беше публикуван на интернет страницата на социалното министерство за обществено обсъждане, нито на портала за обществени консултации, с мотива, че по него предстои още работа. Концепцията беше внесена в деловодството на парламента на  2 ноември и разпределена на депутатите под формата на сканиран PDF файл.

 

Без обсъждане

Национално представените организации на хората с увреждания  обявиха, че идеите в проектодокумента по същество са геноцид и ще оставят хиляди инвалиди без всякакви средства за живот. „В момента се срещаме с депутати от различни парламентарни групи, за  да ги убедим, че трябва да има една комплексна комисия, в която да присъства експерт от Националния осигурителен институт (НОИ) и която да извършва цялостната оценка на заболяването и работоспособността. Ако бъде прието предложението за две комисии, хора с хронични заболявания като диабет, астма, сърдечносъдови болести няма да имат право на инвалидна пенсия и качеството им на живот ще се влоши драстично”, коментира Адриана Стоименова-Стефанова, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към МС. Пред „Икономист“ тя изрази недоумение, че социалното министерство не се е съобразило с мнението на организациите на хора с увреждания, които са за една мултидисциплинарна комисия. Освен това, според организациите, от проекта не става ясно какво ще правят хората с увреждания, ако им се откаже инвалидна пенсия и останат без работа.

 

Мотивите на вносителите

Според вносителите на концепцията за периода 2001 – 2015 г. броят на освидетелстваните лица с увреждания над 16 г. възраст е стигнал 728 795, а тези под 16 г. възраст – 44 821. Парите, които дава държавата за инвалидни пенсии, са 1,7 млрд. лв.  71% от тях отиват за социални пенсии за инвалидност, при които не се изисква осигурителен стаж. Вносителите са категорични, че трябва да се сложи край и на фалшивите пенсии, но не казват какъв процент са те сега. „Реално около 200 хил. души у нас заслужават инвалидни пенсии“, сметна друг от лидерите на патриотите и министър на отбраната – Красимир Каракачанов. Според него „има цели цигански махали, където всички деца са болни от епилепсия и астма“. По думите на Каракачанов заради фалшиви инвалидни пенсии се губят около 500 млн. лв. от бюджета.  От ОП напомниха, че тази реформа бе и едно от предизборните обещания на коалицията.

По настоящия ред освидетелстването става чрез регионална Трудово-експертна лекарска комисия (ТЕЛК), чието становище трябва да се потвърди от национална комисия (НЕЛК). И в двете комисии влизат лекари със специалности, които имат над 5 години стаж. Ако бъде приета реформата на Патриотите, оценката вече ще се извършва от две комисии. Първата ще бъде под шапката на Министерството на здравеопазването, а втората – на подчинение на НОИ. Комисиите за преценка на работоспособността (КЕР)  ще бъдат постоянно действащи, като в тях трябва да влизат само лекари със специалност „Трудова медицина“. Допуска се при необходимост да бъдат включвани и други медици. Идеята е системата да заработи на пълни обороти от 2020 г.

 

Масово недоволство

Според Боряна Холевич, шеф на ТЕЛК – София, обаче е абсурдно хора без специалности да се произнасят дали човек с определено заболяване може да работи, или не, защото това изисква сериозна професионална експертиза. Според нея цялостната философия на тази концепция е пагубна и ще обрече на мизерия хиляди безпомощни хора. Тя попита как точно ще работят инвалиди, без да има изградена достъпна среда в градовете и селата, която да позволи на хората в колички и трудноподвижните да стигат до евентуалните си работни места.

От организациите на хората с увреждания са категорични, че това не е добър модел, защото и сега работодатели отказват да назначават техните членове на работа. В концепцията не са предвидени компенсационни механизми, ако лицето, което е насочено към Бюро по труда, не бъде наето на работа. Според членове на организациите на хора с увреждания е неприемливо и искането на вицепремиера Валери Симеонов, което той е споделил на работните срещи – хора с работоспособност под 70% да работят, вместо да получават пенсии.

„По данни на НОИ за миналата година хората, които получават пенсия за инвалидност, представляват 8% от всички пенсии. Средно за Европа процентът на инвалидните пенсии е 13%“, каза пред „Икономист“ Боряна Холевич. Веска Стоева, представител на Националната организация на хората с увреждания, допълни, че въпросът с фалшивите инвалидни пенсии се преекспонира, защото  по официални данни на НОИ той е 5%.

„Протестът е крайна мярка, но такъв ще има, ако не стигнем до споразумение. Представяте ли си каква гледка ще е посред зима да дойдат хора с увреждания, които ще бъдат лишени от средства за препитание. Все още вярваме в диалога“, каза пред „Икономист“ Веска Стоева.

 

Работодателите искат

яснота и стимули

В действителност в законодателството е разписано какъв процент хора с увреждания да бъдат назначавани в отделните отрасли. Но според работодателите има и съществени пропуски в уредбата. „Да вземем например работата на кораби. По закон до 10% от плавателния състав трябва да е от хора с увреждания, а в правилата за назначаване във флота такава възможност е изключена. Очевидно е, че има разминаване в нормативните актове, което трябва да бъде съгласувано“, коментира пред „Икономист“ Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал. Именно работодателите бяха сред инициаторите на промените с позицията си отпреди няколко години, че у нас има твърде много инвалидни пенсии. Работодателските организации смятат, че фирмите  могат да бъдат сериозно стимулирани да наемат лица с увреждания, ако държавата се ангажира да плаща част от възнагражденията им. В момента стимулите явно не са толкова атрактивни. Справка в Агенцията на хора с увреждания сочи, че през 2016 г. са финансирани 36 проекта за стартиране на бизнес на хора с увреждания, а 71 работодатели са били целево финансирани да откриват нови места за инвалиди, както и да приспособяват помещения за хора с увреждания.   

В концепцията на социалното министерство е записано, че ще продължат да финансират такива проекти, както и че ще дават пари на специализирани предприятия на хора с увреждания и ще възстановят част от социалните осигуровки в тях. Но не е записано каква точно сума възнамерява да осигури социалното министерство по години, колко такива проекта ще финансира и дали всички тези мерки ще са достатъчни, за да се осигури препитание на всички хора с увреждания, които ще бъдат изпратени в бюрата по труда. Както и дали ще осигури достъпна среда за придвижването им до работните места.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.