Висока избирателна активност на референдума в Донецка и Луганска област

Референдумът в Луганск е успешен и избирателната активност е висока, въпреки съпротивата на Киев, отчитат от Централната избирателна комисия, цитирани от РИА Новости. Към 16 часа избирателната активност в Луганска област надвишава 78 %, съобщи РИА Новости. В самия град Луганск са гласували над 75 % от гласоподавателите.Повече от 7 милиона източни украинци са призовани да изразят волята си за бъдещето на Донецка и Луганска област в Източна Украйна на референдуми за самоопределение.

В Донецка област жителите трябва да отговорят с “да” или “не” на въпроса: “Подкрепяте ли акта за самостоятелност на Донецката народна република?”, а в Луганска област формулировката гласи: “Подкрепяте ли акта за държавна самостоятелност на Луганската народна република?”, уточнява ИТАР-ТАСС.

Организирани са общо 1527 секции. Гласуването по първоначални разчети трябваше да продължи до 22 ч., но на много места поради напрегнатата обстановка секциите ще затворят в 20 ч.

Според организаторите резултатите от гласуването ще бъдат огласени утре. Референдумът в Източна Украйна се провежда на фона на нестихващи сблъсъци през последните дни.

„Референдумът в самопровъзгласената Донецка народна република може да й даде право на самоопределение, но не и суверенитет”, съобщи пред журналисти в Донецк председателят на ЦИК на републиката Роман Лягин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

“Може би следващата крачка ще бъде още един референдум, на който ще попитаме искаме ли да се присъединим към Русия или искаме да останем в състава на Украйна – унитарна или федерална, или пък да станем самостоятелна държава”, поясни той, цитиран от БТА.

Източна Украйна стана поле на сблъсъци в дните преди референдума, който трябва да определи статута на самообявилите се Донецка и Луганска народна република.

От Донецката областна държавна администрация съобщиха, че проруските активисти планират да завземат близо 80 училища в Донецк, заради провеждането на референдума, уточнява „Фокус”.

Междувременно при антитерористична операция в района на град Славянск вчера беше задържана група въоръжени поддръжници на федерализацията. При огледа на автомобила, в който пътували, са били открити кутии с бюлетини за гласуване на референдума за статута на Донецката народна република. Общото количество на бюлетините е надвишавало 100 хиляди броя. На всички тях вече са били поставени отметки в графата „Да” за подкрепа на независимостта на ДНР.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд вече изявиха единно мнение, че референдумът е незаконен. Двамата лидери предупредиха Русия, че страната ще си понесе „последствията”, ако изборите за президент в Украйна на 25 май 2014 година се провалят.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.