Референдумът най-вероятно ще се окаже ритуално самоубийство

И по-по-най-последно от мен за Гърция, с което приключвам за себе си тази тема, защото тя вече наистина не ми е интересна.
Ето моята прогноза:
Ципрас заигра на тънката патриотарска нота, за да накара Европа да клекне.
Сега той сам се вкара в капана и няма да се измъкне от него, дори да си прегризе не едната лапа, а и много други неща. Или ще клекне сега, или ще бъде изгонен с вили и тояги след време.
Европа сгреши, защото смяташе, че срещу себе си има рационален играч, рационален водач, рационален народ.
Тя за миг не можеше да допусне и после за секунда не можа да повярва, че срещу себе си има лидерска инфантилност и народна лудост.
Аз не вярвам Гърция да успее да разруши еврото, миналата седмица нещата не изглеждаха апокалиптично за Италия и Испания и ако това се потвърди и следващата седмица Ципрас губи основния си коз за изнудване на Европа (Меркел) и шансът Гърция (сама) да бъде изключена от еврозоната е много голям.
Независимо кой конкретно ще вземе решението за това, това решение е чисто политическо, на политическо ниво, защото Гърция сама преряза пътищата си да се договори финансово, на финансово ниво.
При всички случаи Гърция е обречена на обедняване, ясно е че друг шанс да вземат каквито и да било заеми, камо ли пък заеми за 300-400 милиарда евро няма да имат в близките 20-30 години…
Гърция профука голяма част от парите за допълнителни заплати и пенсии вместо да инвестират в нещо което ще им носи доходи за в бъдеще.
Сега е много възможно да се върнат 20-30 години назад в развитието си и да се превърнат в бедна държава разчитаща на туризъм и селско стопанство.
Референдумът най-вероятно ще се окаже ритуално самоубийство, по-болезнено и от едно най-нормално харакири. Народ-камикадзе. И като всеки камикадазе, в основата на безумния акт стои сляпа вяра, фанатичен фундаментализъм и радикален екстремизъм.

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.