Реакциите: От ДПС – сдържана; ГЕРБ – с поздравления; РБ – няма как!

Не закъсняха и първите реакции на политически лидери след като председателят на БСП Сергей Станишев поиска предсрочните парламентарни избори да се проведат още до края на юли.

Лидерът на ДПС Лютви Местан бе лаконичен и обясни, че щом мандатоносителят е взел своето окончателно решение, коментарите са излишни – решава той.
Ще добавя обаче време е за отговорни консултации в естественото им място – при държавния глава, каза Местан на пресконференция в централата на ДПС. По думите на Местан, партията му е останала докрай лоялна на кабинета “Орешарски”, а пресконференцията от четвъртък не е предопределила, а само е ускорила взимането на вярното решение – да вървим към предсрочни избори.

От далечен Вашингтон лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви: “Поздравявам Станишев за смелата позиция и затова, че призна загубите от изборите и като един истински демократ счете, че народният вот е най-важен и трябва да се проведат предсрочни избори”. По думите на Борисов, цитирани от “Фокус”, оттук нататък следват чисто прагматични неща: технологични срокове, консултации при президента и т.н.

Сергей Станишев отвори „Гранд каньон“ в БСП, очевидно е, че разцеплението на партията е драматично и бързането за избори през юли издава паника. Това коментира пред репортери Меглена Кунева от Реформаторския блок. Според нея, да се правят избори по време на лятната отпуска, според нея, е поредният технически трик на БСП и наказване на избирателите, а не истинско желание за честни и демократични избори. По думите на Кунева, поведението на Станишев издава паника, доказателство за която са непоследователните му изказвания – първо излиза с призиви за въвеждане на задължително гласуване, а дни по-късно иска избори, на които хората няма да излязат да гласуват, защото са в отпуск.

Дори да бъде подадена оставка в петък, предсрочни парламентарни избори не могат да се проведат по-рано от датата 16 август, твърдят юристите на Движение “България на гражданите”.

Същата позиция за технологичната невъзможност да се проведат избори до края на юли изразиха и от ББЦ.

“Г-н Станишев прави българския народ заложник на провалената си кариера и силното си его. Надявам се партията БСП да внесе мъничко разум и да овладее изключителните глупости, които прави нейният лидер. Избори през юли са технологично невъзможни и обслужват единствено интересите на ГЕРБ и ДПС”, заяви лидерът на ББЦ Николай Бареков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.