РБ предлага програмно преходно правителство и избори за ВНС

Петър Москов от “Реформаторския блок” коментира в сутрешния блок на БНТ, че ключовият въпрос в случая е какво се случи на тези избори и какви са най-добрият и възможният изход от кризата.

Изборните резултати налагат два основни извода: категорично няма възможност за еднолично управление и остава невъзможен най-добрият изход от кризата – няма възможност за идеологически подплатено дясно мнозинство, изтъкна Москов. По думите му, това, което е нужно, е преходно програмно правителство. То трябва да има кратък, двегодишен мандат, след което да последват избори за Велико народно събрание, което да подготви нова конституция на страната. До тогава е нужно стабилно мнозинство от минимум 121 депутати, които да се подпишат под една много кратка и ясна програма, заяви Петър Москов. Той допълни, че подобен подход изисква премиер да стане смислена стабилна фигура, която да е приемлива за всички.

Петър Москов отбеляза, че “Реформаторския блок” е единствената политическа сила, която бележи растеж на тези изори, при това двоен. Москов каза, че РБ се е явил на изборите с меморандум за позиционирането където ясно пише с какви политически сили могат да си взаимодействат, зад каква програма за съставяне на мнозинство и управление могат да застанат и там много ясно е написано какви фигури биха подкрепили за ключовите позиции. Той заяви, че те нито подкрепят, нито не подкрепят ГЕРБ, а подкрепят програма, която може да промени основните публични сектори на българската политика и икономика, подкрепят новите лица в политиката, защото промяната идва с нови лица.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.