РБ: Политиката на Путин носи риск за националната сигурност на България

“Агресивната и реваншистка политика, провеждана целенасочено от Владимир Путин, е първостепенен риск за националната сигурност на България като член на ЕС и на НАТО”. Това се посочва в огласената на пресконференция днес в позиция на Реформаторският блок (РБ) по стратегията “Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана”, както и по повод на ескалацията на кризата в Украйна.

Радан Кънев, Меглена Кунева и Тодор Танев от Гражданския съвет на РБ обявиха, че коалицията подкрепя изцяло констатациите и препоръките във “Визия 2020”.

Реформаторите обявиха, че настояват президентът Росен Плевнелиев и служебното правителство на премиера Близнашки да излязат с “ясна позиция по въпросите за руската инвазия, за недопустимостта на руските действия, за
повишените рискове за международната сигурност, за за повишените рискове за България, за подкрепа за една линия на по-твърдо дистанциране от Русия”.

Освен това ръководството на Реформаторския блок настоява президентът Плевнелиев да свика КСНС по темата за опасностите пред националната сигурност заради ескалацията на конфликта в Украйна, а на срещата на НАТО в Уелс правителството да поиска допълнителни гаранции за сигурността и териториалната неприкосновеност на България и затягане на санкциите срещу
Русия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.