РБ номинира Константин Пенчев за втори мандат като омбудсман

В последния възможен момент в деловодството на Народното събрание бяха внесени две номинации за национален омбудсман. От Реформаторския блок (РБ) издигнаха кандидатурата на сегашния обществен защитник Константин Пенчев, а от БСП Лява България – на Мая Манолова. Преди дни Институтът за модерна политика и още няколко НПО сред които Съюзът на военноинвалидите и една пациентска организация предложиха на ПГ на социалистите да номинират именно Мая Манолова. Тя на свой ред вече бе опровергала слуховете, че има уговорка представител на БСП да получи този пост срещу подкрепа от страна на социалистите на измененията в Конституцията.

Според депутата Атанас Мерджанов в лицето на Мая Манолова българските граждани и неправителствените организации ще имат един изключително сериозен защитник на своите интереси и отговорности.

Неотдавна омбудсманът Константин Пенчев, чийто мандат изтича на 20 октомври, коментира, че би се ангажирал с втори мандат на поста, ако бъде предложен и получи съответната подкрепа. Което и стана с внесената от Реформаторския блок номинация.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.