РБ извива ръце, притиска АБВ за промени в Конституцията

Реформаторският блок ще оттегли подкрепата си към вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, ако АБВ не подкрепи промените в конституцията. Това стана ясно от декларация, прочетена от съпредседателя на блока Радан Кънев.

Както е известно, във вторник с 6 на 5 гласа парламентарната комисия за промени в Конституцията отхвърли внесения законопроект, с което на практика бламира съдебната реформа във вида, налаган от министъра на правосъдието Христо Иванов. “Против” гласуваха представителите на АБВ, на БСП и ДПС.

“Изразяваме дълбока тревога от поведението на опозицията и една от партиите, участвали в мнозинството. И ако по отношение на опозицията не можем да имаме претенции, то по отношение на мнозинството е отказ от отговорност за управление и стабилността на държавата”, се казва в декларацията на РБ, прочетена от Радан Кънев. – “Ние настоятелно очакваме от представителя на нашите партньори в изпълнителната власт, вицепремиер Ивайло Калфин, ясна позиция по конституционните промени и от това ще зависи доверието към него като член на кабинета”, допълни реформаторът. По думите на Кънев, ако партиите от мнозинството и опозицията не приемат поправките, РБ ще настоява за далеч по-радикални промени, които да изкоренят силите на статуквото.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.