Разтурихме държавата си и изгорихме мостовете помежду си

Толерантността е морален дълг на гражданина. Тя е основата, върху която се гради свободно и справедливо общество. Проблемът е, че ние отдавна подминахме точката, до която можехме да се справим с проблемите си единствено чрез императивите на гражданския дълг. Поляризацията на обществото и ескалацията на открита омраза – далеч не само през етнически разделителни линии – изгаря безмилостно единствената основа, върху която може да съществува едно демократично и толерантно общество – разбирателството, съгласието поне по ключови проблеми на националния интерес. Толерантността – т.е. търпимостта е минималното изискване за съществуването на цивилизована гражданска общност. На обществото са необходими и съпричастност, солидарност и ценностна общност.

Разтурихме държавата си и изгорихме мостовете помежду си. Затова днес не е достатъчно да молим за толерантност. Днес трябва да налагаме правила – правила за всички. И да изискваме политики – политики с дългосрочни цели, способни да обърнат свредела на разпада, в който сме попаднали. Ако не възстановим държавата и не поставим високи изисквания към всички, които се изявяват като лидери на гражданско действие и обществено мнение – илюзия е да мислим, че ще се справим. Времето на празните приказки отмина. На първо място е необходимо да се спре политическата злоупотреба с нарастващия потенциал за междуобщностен конфликт.

Парламентът трябва да потърси платформа за съгласие между всички партии, която да има както оперативен, така и по-дългосрочен характер. В тази платформа трябва да се набележат както дългосрочни мерки за задължително образование, задължителна заетост, гъвкава и подусловна социална политика, така и категорични мерки за повишаване ефективността на системата за сигурност – особено в сферите за превенция на престъпността. Необходимо е категорично сдържане на групите от радикални маргинали и опитите да бъдат използвани от задкулисни интереси за обществена и политическа дестабилизация.

Време е в България да бъде демонстрирана и упражнена открита, отговорна и ефективна власт в полза на обществото. Политиците трябва да поемат отговорност – затова са избрани. Всички политици – и в управлението, и в опозицията.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Огняне,не ми дращи общи приказки а напиши конкретно какво трябва да правят политиците…Аман от такива като тебе,които говорят за толерантност,разбирателство,търпимост,съпричастност и солидарност а блокират на страницата си другояче мислещите хора…
    Ако си съвестен човек,ще престанеш да дращиш защото ефекта от твоите двадесет и пет годишни драсканици се измерва с днешния хал на Татковината

Leave a Reply

Your email address will not be published.