Разследват случая с обезглавеното дете в Сирия

Сирийска бунтовническа група, която е получавала военна подкрепа от САЩ, съобщи, че разследва случай с обезглавено дете в Алепо. На видеоклип се вижда как момчето бива убито с нож от мъж, който според активисти е член на групата, предаде Ройтерс.
Видеото напомня за някои от най-големите жестокости, извършвани от джихадистката групировка “Ислямска държава”, отнела живота на стотици заложници в Сирия и съседен Ирак през последните три години.

Преди да бъде убито, момчето е заснето в ремаркето на камион. То търпи подигравки от няколко мъже, които казват, че е от палестинска фракция, биеща се в Алепо на страната на сирийския президент Башар Асад.

“Това е затворник от “Бригадата Кудс”. Те нямат повече мъже и затова сега ни изпращат деца”, казва единият от мъжете. “Това са твоите кучета, Башар, децата на “Бригадата Кудс”, казва друг.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека мъжете са бойци на движението “Нур ал Дин аз Зинки” – бунтовническа група, получавала военна помощ през Турция, включително американски противотанкови ракетни комплекси.

Говорителят на Държавния департамент Марк Тонер каза, че Вашингтон опитва да се сдобие с повече информация по случая и ще прекрати подкрепата си за тази групировка, ако се окаже истина.

Групировката “Нур ал Дин аз Зинки” публикува изявление, в което разкритикува видяното на кадрите и заяви, че не такива са практиките и политиките й. Тя допълни, че всички замесени лица са били задържани и предадени на сформиран по случая следствен комитет.

“Бригадата Кудс” също публикува изявление, в което отрече 12-годишното дете да е било боец. Според нея то е от бедно семейство, живеещо в местност на североизток от Алепо, попаднала под контрола на бунтовниците.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.