Разследват полицаите-биячи, заплашва ги до 1 година затвор

Четвърти опит за атентат срещу Алексей Петров, има ранени

С постановление от 10.07.2015 г. Софийската районна прокуратура (СРП) образува наказателно производство и разпореди разследване срещу Василен Иванов, Борислав Кютински, Ник Николаев и Димитър Тръпчев за това, че в гр. София, на 19.12.2014 г., и четиримата – в качеството им на полицейски органи при изпълнение на службата си, в съучастие (съизвършителство) помежду им, причинили на повече от едно лице (пострадалите Веселина Китова и Александър Грошанов) леки телесни повреди, съставляващи болка и страдание. За това престъпление, ако вината им се докаже в съда, полицаите могат да бъдат наказани с до 1 година затвор или пробация.

Разследването е възложено на следовател от отдел “Следствен” към Софийската градска прокуратура, като първоначално определеният срок за неговото провеждане е двумесечен.

В хода на проведената в кратки срокове предварителна проверка от органите на СДВР са събрани достатъчно данни, че при извършената полицейска проверка и последвалото я задържане на Китова и Грошанов на 19.12.2014 г. разследваните полицейски служители са превишили служебните си правомощия и употребената от тях сила е надскочила необходимите предели.

Като законен повод за образуване на делото прокуратурата се е позовала на материали, разпространени в средствата за масова информация – предаването “Господари на ефира”, излъчено по Нова Телевизия на 06.07.2015 г. СРП отправя молба за съдействие към Нова телевизия за предоставяне на допълнителни данни във връзка със случая.

След разгласяването на случая, премиерът Бойко Борисов го коментира на заседание на Министерския съвет, като буквално нареди на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова: “Уволняваш без изобщо да има коментар по тази тема”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.