Разпитват Цветлин Йовчев за разработката “Червеи”

Бившият министър на вътрешните работи от кабинета на Пламен Орешарски Цветлин Йовчев е привикан на разпит в столичното следствие по разработката “Червеи”, съобщи bTv.

До момента по случая е известно, че според прокуратурата и Бюрото за контрол на СРС в рамките на разработката „Червеи” ДАНС са използвали СРС в продължение на незаконно дълъг срок – 300 дни – като официалната цел е била да се констатира дали има нерегламентиран достъп до информационния масив на МВР.

СРС-тата са били периодично искани от „Вътрешна сигурност” в МВР и разрешавани от тогавашната председателка на СГС съдия Владимира Янева. Няма яснота какви резултати са постигнати от тази операция и къде се намират евентуално източените данни.

Бившият шеф на “Вътрешната сигурност” в МВР Тодор Костадинов вече бе обвинен от прокуратурата заради тази разработка. Срещу Владимира Янева се води дисциплинарно производство от ВСС, а самата тя подаде оставка като председател на СГС.

Според Цветлин Йовчев разработката “Червеи” е била свързана с търсенето на къртици в МВР. В свое тв-интервю в началото на февруари Йовчев каза, че разработката е следила има ли нерегламентиран достъп до информационен масив на МВР и дали от тази информация не са се облагодетелствали лица извън системата. По думите му от това са се облагодетелствали “най-различни хора”, но не поясни дали става въпрос за политици или хора от криминалния контингент.

Бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров многократно декларира, че не е знаел за провеждането на тази разработка и няма нищо общо с нея.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.