Разкриха търговци на месо, ощетили бюджета с близо 1,5 млн. лв.

Следственият отдел към Специализирана прокуратура със съдействието на експерти от НАП реализираха акция за пресичане на дейността на организирана престъпна група, създадена с цел невнасяне на корпоративен данък от търговия с месо и източване на ДДС в София и страната, съобщиха от Прокуратурата.

Според събраните до този момент доказателства групата е ощетила държавния бюджет с близо 1,5 млн. лв.

За укриването и невнасянето на данъци е създадена система от т. нар. липсващи и буферни търговци. „Кухите“ фирми са издавали документи на реални търговци на месо, с което те фиктивно са увеличавали годишните си разходи, намалявали са печалбата, а оттам са намалявали и внесения в хазната корпоративен данък.

Веригата от дружества е ощетявала държавния бюджет и чрез приспадане на данък добавена стойност от фиктивни продажби на стоки помежду си.

След дадени разрешения от Специализирания наказателен съд, на 27 август 2015 г. са извършени претърсвания на различни адреси в столицата и страната. Иззети са множество веществени доказателства, в т.ч. компютърни конфигурации и документация на „липсващи“ и „буферни“ търговци.

Извършват се разпити на свидетели, назначени са експертизи на иззетите веществени доказателства. Уточняват се и нанесените щети на държавата.

Предстои повдигане на обвинения.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.