Разкриха схема за масово купуване на шофьорски книжки

Разкриха схема за масово купуване на книжки. В нея са участвали и изпитващи. Петима служители на ДАИ са уволнени, а десетки книжки – получени по „втория” начин, ще бъдат анулирани.

Как се взима книжка без да си изкарал изпита?

При схемата кандидат-шофьорите получавали предварително решени листовки, които с помощта на изпитващи достигали точно до тях. Схемата е работила успешно в Стара Загора и Кюстендил поне от началото на годината. Съмненията за нарушения дошли след сигнали на браншови организации и се подсилили от регистрирания т.нар. изпитен туризъм – т.е.  изведнъж към тези отдели на ДАИ завалели заявления да се карат курсове именно там.. Всички събрани материали ще бъдат предадени на прокуратурата.

На пръв поглед проверката на решените листовки не показва нищо смущаващо. При по-детайлно вглеждане обаче нарушенията излизат наяве. Измамата се потвърждава и при сканирането на хартиените тестове – отговорите са били отбелязвани предварително с химикал, който не пише, но оставя следа на листа.

След като верните отговори са маркирани се вмъкват в секретните пликове. После – отново с помощта на човек в схемата точната листовка достига до лицето, за което е предназначена. Така камерите не регистрират нито едно нарушение и десетки изпити са приключвали успешно, и безнаказано. В други случаи обаче нарушителите не се притесняват и от камерите.

И докато за едни книжката е въпрос на добра сделка, за други е часове практика зад волана.

От началото на годината са отнети над 200 книжки заради измами по време на изпита – включително и чрез фалшиви дипломи, чужди лични карти и диктуване на верните отговори през слушалка.

След разкриването на схемата контролът при провеждането на шофьорските изпити се затяга. От август всички листовки ще се решават на таблет, за да не може да има предварително маркиране. Проверяват се инспектори от други областни отдели на ДАИ. Очакват се нови уволнения.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.