Разкриха нелегален трафик на птици за вуду магия

Разкрит е нелегален трафик в Нигерия и в Нигер с убити световно застрашени египетски лешояди, използвани за вуду магия, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/. Престъпната схема е разкрита със съдействието на български и гръцки партньори по проект, финансиран от европейската програма “Лайф +”, както и с основното съдействие на партньорски организации от Африка.
В схемата са участвали традиционни ловци на лешояди и търговци. За разкриването е помогнала снабдената със сателитен предавател птица Пасхалис, убита в Нигер.
Убитият египетски лешояд е излюпен през 2013 г. в Гърция. Случаят е един от много подобни в района между Нигерия и Нигер, където масово се избиват лешояди и гарвани за “магически” церемонии и ритуали, отбелязват от БДЗП.
Сателитните предаватели осигуряват ценна информация за вида и за неговото опазване. В този случай ролята му се оказва и друга – благодарение на модерното проследяващо устройство се разбира кога и къде е убита птицата.
В Нигерия на лешоядите се гледа като на източник на печалба, въпреки че са защитени от закона. Черният пазар там е широко разпространен. Отношението на местните общности към лешоядите в Нигер е негативно – те са считани за мръсни и грозни птици.
Съществува и “морален закон”, според който правенето на магия на друг човек е престъпление. Затова птиците не се използват в страната, а се изнасят за Нигерия, където има голямо търсене за вуду цели, разказват специалистите. Според тях за разрешаването на проблема е необходимо да бъде създадена спешна интегрирана международна стратегия за опазване на лешоядите по пътя им на миграция.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.