Разколникът Инокентий се покая и писмено

Инокентий, който ръководеше алтернативния синод, е изпратил покайно писмо – молба за покаяние до наместник-председателя на Светия Синод Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Това съобщи БНТ, като се позова на изявление на владиката Кирил.

В писмото си Инокентий иска прошка, защото е осъзнал, че е извършил нещо против църквата и се е подписал в него като Крупнишки епископ Инокентий, обясни митрополит Кирил. Той припомни, че Всеправославният събор през 1998 г. реши Инокентий да бъде Крупнишки епископ и това, че се е подписал с този си сан, означава, че се отказва от разколническия си сан на Софийски митрополит.

По думите на митрополит Кирил, най-малко 15 свещеници от Софийска епархия, които са били към синода на Инокентий, са готови да се върнат в лоното на Българската православна църква, както и още няколко духовници от други епархии. Дано да изпълнят тези си намерения, посочи наместник-председателят на Синода.

На 26 ноември Инокентий, който ръководеше т. нар. алтернативен синод, заяви пред БТА, че иска да се завърне в лоното на Българската православна църква. Това негово намерение бе оповестено само няколко часа след като Светият синод отправи призив към отцепниците да се завърнат в лоното на църквата-майка. Още тогава митрополит Кирил коментира, че Инокентий трябва да се покае писмено, както и да дойде лично в Светия синод, за да се покае пред Кирил като наместник на БПЦ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.