Разделение в парламента по предложението на ДПС за референдума

Представителите на различните парламентарни групи са разделени по предложението на ДПС за редакция на въпроса в референдума за изборните правила, предложен от президента, който се отнася до мажоритарния елемент.

ДПС обяви на пресконференция, че настоява текстът на питането да гласи: “Съгласни ли сте всичките 240 народни представители да бъдат избирани мажоритарно?”.

Според Лютви Местан народът иска да бъде питан именно по този начин, а не както се предлага – дали само “част от депутатите” да се избират мажоритарно.

ДПС ще подкрепи мажоритарни избори, въпреки че многократно са изразявали позиция срещу този вот, тъй като според движението той би унищожил малките партии и политическия плурализъм.

“Не ние не губим от мажоритарния вот”, подчерта Местан.

Идеята на предложението им за промяна на въпроса било с цел да паднат маските в българската политика. “По това кой как ще гласува за това предложение ще познаете кой е лицемер, кой е демагог и кой е истински загрижен за суверена”, коментира лидерът на ДПС.

Местан предупреди, че ако 43-ото Народно събрание не приеме тази редакция, то ДПС разполага с още един инструмент – инициирането на гражданска подписка, с която да се поиска задължителен референдум за 100% мажоритарен вот.

Според Местан десните извън ГЕРБ са против задължителния вот, тъй като “той не работи за тях, само че нямат доблестта да си го признаят”.

ГЕРБ подкрепя въпросите за референдума така, като са зададени, защото те съдържат в себе си много възможности, заяви пред журналисти в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ в коментар на предложението на ДПС.

“Това, за което говори г-н Местан, е една от тези възможности. Тя е достатъчно крайна обаче и предполага цялостна смяна на изборния модел. Ние предпочитаме смесения модел, в който има и мажоритарен, и пропорционален избор“, уточни Кирилов.

Според ГЕРБ предложеният от ДПС въпрос се задава преждевременно, без да е видян резултатът от вота на суверена. Ако суверенът ни даде възможност да коментираме по този въпрос, да – тогава би могло да се обсъждат всякакви варианти, допълни той.

Реформаторският блок подкрепя мажоритарния елемент, но счита, че изцяло мажоритарен избор е провокация от страна на ДПС Това заяви съпредседателят на блока Радан Кънев. Групата му настоява за въвеждане на преференциален избор без праг.

“Подкрепям всяка конкретизация на въпроса в референдума, защото на хората трябва да им е ясно на какъв въпрос отговарят с “да” или “не”, заяви от името на “БСП-Лява България” Мая Манолова. Според нея, по начина, по който сега президентът е формулирал въпроса, “за” биха отговорили както граждани, които искат изцяло мажоритарен вот, така и такива, които искат “половината да са мажоритарно избрани, или пък 80 да са мажоритарни, или 31, или пък само един” и ако референдумът успее, огромна част от гражданите, които са гласували със “за”, ще бъдат излъгани, защото промяната в законодателството няма да е тази, за която са дали вота си.  “Ето защо формулировката на ДПС е по-честна към гражданите. Друг е въпросът, че моментната снимка на политическите нагласи показва, че при изцяло мажоритарен вот ще управляват ГЕРБ и ДПС”, отбеляза тя и предложи в този смисъл другата формулировка на въпроса да е – “Искате ли ГЕРБ и ДПС да ви управляват?”.

Двете крайности – 100% пропорционален избор и 100% мажоритарен избор са еднакво недобри, е позицията на АБВ по предложението на ДПС. АБВ предлагат 50% от народните представители да се избират мажоритарно. “Това гарантира политическата отговорност и участието на гражданите в персоналното формиране на следващия парламент”, коментира зам.-председателят на партията Румен Петков. Според него въпросът на президента е неясен, тъй като и един депутат е “част”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.