Расмусен призова Русия да изтегли войските си от руско-украинската граница

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че събитията в Източна Украйна са повод за сериозно притеснение и призова Русия да изтегли войските си от руско-украинската граница, предаде Ройтерс. “Всеки следващ ход в посока Източна Украйна би представлявал сериозна ескалация”, каза Расмусен на пресконференция в Париж и добави, че Русия трябва да изтегли “десетките хиляди войници”, струпани по украинските граници.

“Незаконната агресия на Русия срещу Украйна е най-голямото предизвикателство за сигурността на Европа за едно поколение”, каза Расмусен във връзка с установяването на контрол върху Крим през февруари от руски войски, отбеляза Франс прес.

Генералният секретар повтори, че украинската криза принуждава НАТО да преразгледа отбранителните си планове, което включва по-добра оперативна съвместимост между войските на 28-те натовски страни и укрепването на капацитета им в области като разузнаването, противоракетната отбрана и въздушния транспорт и контрол.

Расмусен призова страните членки на НАТО, особено европейците, да увеличат бюджетите си за отбрана при положение, че “други страни като Русия увеличават до 30 процента” военния си бюджет.

“Позицията ни е ясна: руските действия в Украйна са незаконни, нелегитимни и поискахме от руснаците да се изтеглят”, заяви Расмусен след среща с френския президент Франсоа Оланд.

“Не обсъждаме военни варианти, но ако Русия се намеси още повече в Украйна, смятам, че ще бъдат наложени икономически санкции” срещу Москва, посочи той.

Френският президент Франсоа Оланд заяви на срещата с Расмусен, че трябва да се избягват всякакви действия, които биха могли да изострят напрежението в Украйна, се казва в изявление на Елисейския дворец, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Междувременно стана ясно, че е договорено идната седмица в Европа да се състоят 4-странни преговори за уреждане на украинската криза, като в тях ще участват Русия, САЩ, ЕС и представители на сегашната власт в Киев. Американският държавен секретар Джон Кери каза на слушания в сенатската комисия по външните работи, че договорката за преговорите е била постигната в телефонния му разговор с руския външен министър Сергей Лавров в понеделник.

Според изложената от него пред сенаторите информация, предвижда се на преговорите да бъдат обсъден по-конкретно въпроси на деескалацията на напрежението в Украйна и провеждането на конституционна реформа.

В същото време Кери обвини Русия, че изпраща свои агенти и провокатори, чрез които подклажда сепаратистки вълнения и хаос в Източна Украйна.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.