НАТО и ФРГ обвиниха Москва в незаконно навлизане в Украйна

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, както и Берлин в прав текст обвиниха Москва в незаконно навлизане на нейни войски на територията на Украйна – нещо, което от руска страна категорично се отрича. Руският министър на външните работи Сергей Лавров коментира, че подобни обвинения се чуват не за първи път, но никой не ги доказва с факти.

Руските сили участват в преки военни действия на територията на Украйна в крещящо нарушение на суверенитета и териториалната й цялост, заяви днес Андерс Фог Расмусен, цитиран от Ройтерс. По думите на генералния секретар на НАТО, “въпреки празните обещания на Москва сега е ясно, че руски
войски и оборудване са прекосили незаконно границата, навлизайки
в Източна и Югоизточна Украйна”. Расмусен допълни, че това не е изолирано действие, а част от опасна схема, прилагана от месеци, за дестабилизиране на Украйна като суверенна държава.
Расмусен обаче обясни, че на днешната извънредната среща на Комисията НАТО-Украйна в Брюксел не е обсъждан въпросът за възможността за присъединяване на Украйна към НАТО.

Оценката на Расмусен за ситуацията в Украйна бе споделена и от Германия. Берлин определи действията на руски военни в Украйна като “военна намеса”, предаде Франс прес. Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт заяви, че Берлин очаква “обяснения от Русия след многобройните сведения за незаконно прекосяване на украинските граници, което в крайна сметка представлява военна намеса”.

Проблемът в Украйна е отказът на властите да започнат преговори по същество със сепаратистите, коментира днес президентът на Русия Владимир Путин пред участниците в младежкия форум “Селигер-2014”. По думите му, вместо Западът да оставя украинските войски да “пострелят”, трябва да се заставят украинските власти да започнат преговори (със сепаратистите) и то не по техническите въпроси, а субстантивно, по същество. Според Путин, преди всичко е необходимо да се обсъди какви права ще има народът в югоизточната част на Украйна в рамките на съвременните цивилизационни правила и всичко това трябва да бъде формулирано именно като негови правила според закона.

Важно е да се преговаря по същество, но по същество Киев не иска да преговаря – ето в какво е проблемът, казва Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Свързани публикации

1 Comment

  1. та властите в Украйна предложиха такива преговори преди 1 месец, и надменните азиатци от руски произход им се изсмяха. федерализация означава след 1 год референдум и после отцепване от Украйна. Мръсните руснаци, плъзнали и в България и нагли като колонизатори искат бавно претопяване и налагане на тяхния енергиен рекет навсякъде, надявам се Порошенко, да убеди запада да даде оръжие и да решат проблема,з ащото добрия руснак е само набития руснак

Leave a Reply

Your email address will not be published.