Рашидов подписа договора за първата българска изложба в Лувъра

„България има късмет с министър като Вежди Рашидов”. С тези думи д-р Жан-Люк Мартинез – президент на Лувъра, посрещна в кабинета си късно вечерта в четвъртък българския министър на културата Вежди Рашидов. Двамата подписаха официалния договор за изложбата на тракийските съкровища в Лувъра, която ще бъде открита на 15 април 2015 г. и ще продължи три месеца. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

На подписването присъстваха българският посланик в Париж Ангел Чолаков, дипломати, членове на делегацията на Министерството на културата на България, директорът на Българския културен институт в Париж Диана Игнатова, археолози и специалисти.

„Щастлив съм, че днес слагам подписа си за реализирането на една мечта – България да се представи с уникалното си наследство в Лувъра – нещо, което се случва за първи път”, заяви след церемонията министър Вежди Рашидов. Той изтъкна, че е горд, че в продължение на близо 100 дни 1628 експоната от 17 български музея ще привличат стотици хиляди посетители в залите на крилото „Ришельо” в световния музей.

Д-р Жан-Люк Мартинез благодари на министър Рашидов за голямата енергия, която той вложи в договарянето на изложбата. „Не става дума просто за една впечатляваща изложба, която ще е акцентът в работата на Лувъра през 2015 година, а става дума за нещо много по-голямо – представянето на България. В този процес ролята на Вежди Рашидов за подписването през 2012 г. на петгодишно Споразумение на България с Лувъра е изключителна, това беше негова идея, която сега осъществяваме заедно”, заяви д-р Жан-Люк Мартинез. Той поясни, че не само Лувърът, а и останалите държавни музеи във Франция не работят с частни колекции и по тази причина изложбата на Тракийските съкровища включва само експонати от българските държавни музеи. Ще бъдат показани и филми за местата, където са открити експонатите като част от потенциала на българския културен туризъм.

Екипи на водещи френски медии ще бъдат в България през февруари 2015 г., за да разкажат подробно за нашата страна и културното ни наследство. Реципрочно в България през следващата година ще има изложби от Лувъра – обсъжда се тук да гостуват експонати от колекцията на египетското изкуство на световния музей, както и прочутото съкровище Боскореале. Министър Решидов подари на г-н Мартинез сувенирна реплика на маската на Терес. Оригиналът е включен в нашата изложба в Лувъра.

Снимка: Пресцентър на МК

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.