Ръководството на НДСВ подаде оставка

Ръководството на НДСВ, начело с председателя Христина Христова, подаде оставка. Това стана днес на заседание на Националния съвет на партията в София. НС на НДСВ гласува двама нови членове за попълване на състава на Политическия съвет – Деница Димитрова от Варна и Петко Добрев от Силистра. “И двамата са дългогодишни активни и верни членове на НДСВ и смятам, че ще можем в пълна степен да разчитаме на тях, както разбира се и те на нас”, сподели Христина Христова.

Политическият съвет прие също така и позиция във връзка с актуалната политическа ситуация в страната.

Пълният текст на позицията:

Ситуацията в България може да се определи с една думата – „криза”. Криза на доверието в държавността, криза на доверието в институциите, криза на доверието в политиците.

Последното ярко доказателство за това – на провелия се в четвъртък Консултативен съвет за национална сигурност към Президента беше демонстрирано неуважение към единствената институция, съхраняваща все още стабилността си.

НДСВ вече алармира, че правителството и подкрепящото го „мнозинство” изчерпаха кредита си на доверие. Губи се време, подменят се приоритетите, наблюдаваме нови и нови кадрови решения, които са истинска провокация срещу здравия разум на хората и чувството им за справедливост. Мерките, които предлага правителството на този етап, са палиативни, без ясни източници на финансиране.

Единственото положително нещо в обществения живот напоследък е успешното доизграждане на гражданското общество и самосъзнанието на българите като равноправни участници в обществените процеси.

Прогнозираме, че ако управляващите не се вслушат в гласа на хората има опасност от ескалация на напрежението и непредвидими последствия, за което единствено виновни ще са правителството и трите партии, осигурили неговото избиране.

Затова парламентът трябва незабавно да се заеме с Изборния кодекс. След като за една седмица беше прекроено за „свои” нужди законодателството, свързано с националната сигурност, то нека за две седмици да се направят промените в изборното законодателство.

Ето и конкретните ни предложения в тази насока:

• въвеждане на задължително гласуване
• въвеждане на електронно и машинно гласуване
• преференциално гласуване
• професионални изборни комисии
• актуализация на избирателните списъци
• улеснена регистрация на застъпници
• по-достъпно участие на инициативни комитети

Предлагаме също така Народното събрание спешно да се заеме с антимонополното законодателство с цел ограничаване на безконтролните действия на монополите и щетите, които нанасят на гражданите.

След прилагането на тези мерки пътят към предсрочните парламентарни избори ще бъде разчистен.

В контекста на всичко това НДСВ трябва да участва в усилието за структуриране и обединяване на дясноцентристкото политическо пространство. Част от задължителните стъпки в тази посока са преодоляване на вождизма и предубедеността сред някои от водещите лица от бъдещата дясноцентристка формация.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.