Ръководството на БЛС не предвижда протести и не иска оставки

На приключилия днес Национален съвет на Българския лекарски съюз, на който присъстваха още министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева, зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков и зам.-управителят на Здравната каса д-р Динчо Генев, беше решено, че БЛС приема предприетите от МЗ и НЗОК стъпки в посока удовлетворяване на исканията на съсловната организация (отмяна на Постановление 94 и актуализация на бюджета на Здравната каса) и на този етап съсловната организация не предвижда организиране на протестни действия или искане на оставки на ръководствата на МЗ и Касата. В работната група на МЗ по изменение на Постановление №94 ще се включат и експертите на БЛС, става ясно от съобщение на сайта на БЛС.
Отбелязва се, че министър Андреева подкрепя направените от БЛС конкретни предложения за решаване на наболелите проблеми в областта на Спешната помощ.
БЛС настоява за цялостна програма за развитие на спешната помощ, която да е краткосрочна и да стартира незабавно,както и за поетапното увеличение на заплатите на работещите в спешния сектор,залегнало и в приоритетите на министъра на здравеопазването. Трябва да се разработят и единни правила за разпределение на работните заплати, което ще гарантира допълнително стабилност и сигурност в системата.
Договорено е работна група към БЛС да започне своевременно подготовката на документ, касаещ нормативната част от работата на Спешна помощ, който по-късно да бъде внесен за одобрение в Министерство на здравеопазването.

Снимка: БЛС

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.