Райков призова богатите да помагат на бедните

Премиерът Марин Райков отправи призив към българските индустриалци и хората с възможности да проявят солидарност и да „подадат ръка” на нуждаещите се в „един тежък момент на изпитание”. Според министър-председателят това е най-добрият начин българският национален капитал да бъде идентифициран като носител на национална отговорност и да може да се легитимира като социален партньор.

"Трябва да помогнем на хората, които са в най-уязвимо положение. Имаме нужда всички заедно да подадем ръка на най-нуждаещите си. Мисля върху формула на консултации с представители на националния капитал, на индустриалците в България и да помислим дали нещо не може да се направи", каза Райков след срещата си в Министерски съвет с Иван Костов и Мартин Димитров.

Предложихме и софтуерът за броене на бюлетините да бъде публичен продукт, така че всеки, който иска да направи дублиращо броене да може да го направи. Искаме и протоколите от изборите да се качват онлайн, така че участниците в изборите да могат да сравняват това, с което разполагат с това, което ще се появи при броенето. Това съобщиха двамата съпредседатели на парламентарната група на Синята коалиция в 41-то Народно събрание Мартин Димитров и Иван Костов след срещата си с Марин Райков. Двамата са предложили на премиера конкретни мерки, които да гарантират честността на предстоящите на 12 май парламентарни избори.

Според Иван Костов държавната фирма "Информационно обслужване" трябва да остане извън конкурса за броене на гласовете на парламентарните избори, още повече, че същата работа може да извърши НСИ. Костов допълни, че двамата с Димитров са отправили молба премиерът да разпореди дирекции на МВР да проведат срещи с всички партии, чиито представители ще участват в изборния процес и да уточнят действията за противодействие на купуването на гласове.

Възмутени сме от реакцията на КЗК на искането за определяне на монополистите в България – твърдят, че едва ли не е това не е тяхна работа, коментира Мартин Димитров. Той недоумява как може да имаме антимонополен орган, който отказва да си свърши задълженията. По думите на Димитров КЗК трябва да си влезе в ролята, ако не – да си подават оставките.

Иван Костов и Мартин Димитров са предложили конкретни мерки за това как да се противодейства на неудържимата бедност, която води хората до самозапалване. Предложени са били и мерки срещу злоупотреби на пазара на лекарствата.
„За нас е много важно – правителството да подкрепи малките и средни предприятия. Да се спре с всеки вид рекет срещу малкия и среден бизнес”, заяви Димитров. Според него – е нужна промяна в работата с европейските фондове, така че да се създаде допълнителна заетост.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.