Райчев: Реакцията срещу Рашидов всъщност е спрямо Борисов

“Когато хората реагират на Рашидов, те всъщност реагират на Борисов, но понеже той е източник на добрините, премиерът не може да бъде нападнат. Затова и сега искат да разкъсат тялото на Вежди Рашидов”. Така социологът Андрей Райчев коментира в студиото на Нова ТВ скандалът с участието на хор “Йоан Кукузел” в Париж, довел до раждането на протеста #ПейwithMe и искания за оставката на министъра на културата. Политологът Огнян Минчев добави, че у нас, ако си творец, който работи в областта на културата, ти може цял живот да работиш без пари или за жълти стотинки и то в рамките на едно дълговечно българско разбиране, което се приема за нормално.

“Това е елемент от отношенията интелигенция-власт. Творецът не е вид говедар. Това не е стоково-парично отношение, а властово. В случая Рашидов се извини, но му каза (на един от хористите), че е един вид обслужващ персонал. Човек не трябва да казва такива работи, но възниква въпросът дали това е вярно. Отговорът, според мен е – да, вярно е”, каза Андрей Райчев.

Хорът „Йоан Кукузел” беше поканен да пее в катедралата Нотр Дам в Париж, докато в Лувъра първите ни мъже показваха тракийското злато. Преди пътуването един от хористите се възмути, че ще пеят без пари, само срещу редовните командировъчни. Това предизвика уволнението му. А след гастрола негов колега подаде оставка в знак на солидарност.

„Най-обидно е, че министърът на културатата няма отношение към творците – нас ни зачитат обикновените хора, но не министърът или министерството”, обясни богословът Стоян Малинов. Той и колегите му били възмутени от думите на министър Вежди Рашидов, че е готов цитирам „да даде сто лева на уволнения хорист, за да се успокои и да спре да пее”.

В четвъртък обаче, в писмо, министърът на културата се извини на тенора Георги Петров с писмо, публикувано на сайта на министерството, в което се казва: „Ценя труда на всеки творец, на всеки български артист, аз самият съм част от творците и искам те да живеят достойно”.

От Министерството на културата са категорични, че хористите не са искалили хонорари. Без пари работили всички от екипа, подготвил изложбата в Лувъра, както и по съпътстващата културна програма.

А според двамата бивши хористи, прекарали 20 години в „Йоан Кукузел”, Рашидов трябва да се извинява не на тях, а на своите избиратели.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.