Радио „Свободна Европа“ подновява новинарската дейност за България и Румъния

Радио „Свободна Европа“ подновява новинарската си дейност за България и Румъния „като опит да подсили медийната ситуация в двете държави“. Това са първите две страни от Европейския съюз, в които американската медия с европейска централа в Прага решава да се завърне след десетилетия работа в годините на студената война и прехода след краха на комунизма, съобщи Днвник.  От декември 2018 г. подпомаганата с дарение от американския парламент група ще предоставя „мултимедийни репортажи и анализи на български и румънски и ще си партнира с местни медии, за да подпомогне на съществуващи проекти, които развиват отговорността пред обществото и разобличават фалшиви новини“.

Това е завръщане на Радио „Свободна Европа“/Радио „Свобода“ (RFE/RL) към емисиите, които бяха прекратени с влизането на България и Румъния в НАТО и ЕС. Българската секция бе закрита през 2004 г., а румънската през 2008 г.

„Надяваме се нашите репортажи, дело на местни журналисти, да помогнат за израстването на свободни медии, за разпространяване на демократичните ценности и институции и за информирана дискусия в двете страни за мястото им в НАТО, ЕС и други западни организации“, заяви президентът на RFE/RL Томас Кент. „Очакваме да си партнираме с местни независими медии и с гражданското общество.“ RFE/RL припомня, че е организация, работеща в държави, „където медийната свобода е ограничена или където не е изцяло развита професионалната журналистика“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.