Радев защити планираните учения на НАТО в Черно море

Радев разсекрети първата стенограма за КТБ

Президентът Румен Радев защити планираните учения на НАТО в Черно море с постинг в профила си във Фейсбук.

“Планираните военни учения на НАТО в Черно море, договорени на срещата във Варшава през юли 2016г., нямат нищо общо с идеята за така наречената Черноморска флотилия. Подобни учения се провеждат редовно, от години и никой не ги е “допускал“ или забранявал, още по-малко български политик. Те не съдържат заплаха за “лодките, платноходките и туризма“, написа държавният глава в социалната мрежа.

Той призова “всички политически сили, ангажирани с предстоящата предизборна кампания, да знаят, че темата “Сигурност“ не търпи некомпетентност и трябва да бъде обсъждана с изключителна отговорност“.

Радев критикува участниците в дебата за военните учения за политизирането на темата.

“С наближаването на изборите нарастват спекулациите на тема Сигурност. В последните дни изявени политици се опитват да проблематизират съвместния еър полисинг и военните учения на НАТО в Черно море. Ще напомня, че решението съвместната охрана на българското небе с партньорските авиации да се извършва срещу заплащане от България, бе взето и изпратено в НАТО през февруари 2016г. Днес неговите инициатори се опитват да прехвърлят другиму отговорността за собственото си решение“, казва президентът.

Едновременно с това той заявява, че България “няма да плати нито лев за съвместната охрана на небето ни, въпреки заварените финансови ангажименти“.

Повод за коментарите на Румен Радев станаха нападките през последните няколко дни между лидерите на БСП и ГЕРБ Корнелия Нинова и Бойко Борисов.

Първо Борисов атакува служебният военен министър Стефан Янев, че е “козирувал” в НАТО и се е съгласил за засилване на присъствието на НАТО в региона на Черно море. От Министерството на отбраната посочиха, че са следвали курс, одобрен от правителството на ГЕРБ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова веднага използва ситуацията и обяви, че “ястребът Борисов се опитва да се превърна във врабче, но нещо не му се получава”.

“Дали съм врабче, дали съм гълъб, няма да влизам в тона на тази дама, защото съм джентълмен. Ако не бях, щях да я сравня с някоя птица, но не и ястреб”, отговори й Борисов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.