Радев поиска подкрепа от ЕС, ако Турция пусне беженците към Европа

Радев разсекрети първата стенограма за КТБ

Президентът Румен Радев покани ръководителите на посолствата на Австрия, Германия, Франция и Холандия, за да поиска от техните държави засилена подкрепа за охраната на българо-турската граница, която е и външна граница на Европейския съюз. Турция все по-често заплашва да се откаже от споразумението с ЕС от 18 март 2016 г. и да пусне към Европа по суша талази от мигранти, след като обтегна отношенията си с Германия, Холандия, Австрия и други държави.

“Бяха обсъдени актуални предизвикателства пред Европейския съюз от последните седмици”, съобщиха след срещата от “Дондуков” 2, но не дадоха повече подробности за разговорите. Държавният глава и посланиците са потвърдили позициите си, че солидарността е водещ принцип за гарантирането на сигурността на държавите членки, както и при охраната на външните граници на ЕС.

“Имаме планове за справяне с подобен проблем, ако той възникне. В случай на необходимост има готовност да бъдат усилени формированията, които участват в охраната на външната граница – както специфичните полицейски сили, така и армейските”, коментира вчера вицепремиерът по сигурността и военен министър Стефан Янев, който заедно с Радев присъства на натовско учение в базата “Ново село”. Според него към момента няма напрежение на границата. “Ситуацията е близка до нормалната, която се наблюдава в последните месеци”, подчерта министърът на отбраната. По данни на МВР през януари са били задържани 220 нелегални мигранти на границата с Турция, което е с 82% намаление спрямо 2016 г.

Заради напрежението с Турция посланичката на България в Анкара Надежда Нейнски бе извикана “за консултации” в Министерството на външните работи и вероятно няма да се върне на поста си поне до приключването на изборите в България, в които турски представители открито се опитват да се месят. Дипломатически източник коментира пред “Сега”, че това е знак за решителността на държавата да пристъпи и към други действия, включително и да обяви за “персона нон грата” турския посланик Сюлейман Гьокче, който в нарушение на дипломатическия си статут си позволи да участва в предизборен клип на партия ДОСТ и по този начин се намеси в българския вътрешнополитически живот. Ако Гьокче, който бе предупреден на 7 март от МВнР за неприемливото си поведение, бъде изгонен, Анкара не ще може да отвърне реципрочно, защото българската посланичка няма да е там.

Преди два дни Върховният административен съд реши окончателно, че “ЦИК законно е спряла клипа на “Обединение ДОСТ” с посланика на Турция Сюлейман Гьокче”. Делото започна по жалба на Лютви Местан и Орхан Исмаилов срещу решение на ЦИК от 8 март. С него след сигнал на председателя на СЕМ Мария Стоянова ЦИК разпореди да спре излъчването на клипа с посланика във всички медии, включително и в интернет, заради нарушаване на добрите нрави.

В сряда вечерта турският външен министър Мевлют Чавушоглу отправи трета заплаха, че Анкара ще се откаже от споразумението с ЕС в частта му за спиране на мигрантите, опитващи се да влязат в Европа по земя. Преди него подобни заплахи отправиха президентът Реджеп Ердоган и министърът по европейските въпроси Йомер Челик.

Кметът на община Шехзаделер във вилаета Маниса (Югозападна Турция) Йомер Фарук Челик призова изселниците масово да гласуват на 26 март, за да станат турците в България по-мощни, турският език да стане официален и братската общност да заживее спокойно, предаде кореспондент на БГНЕС. Той прие делегация на регионалното дружество на балканските изселници с лидер Мустафа Кадер. “Целта ни е да достигнем 20% подкрепа, защото само така в България ще можем да ползваме спокойно турския език и да изповядваме религията си”, подчерта изселническият лидер. “В България нашият близък познат Лютви Местан е лидер на партия ДОСТ. Той и хората му са в блестящи връзки с Република Турция, те работят изключително сериозно за правата на турците и мюсюлманите в България. От наша страна осигуряваме безплатни автобуси за избирателите до секциите. Тези избори в България са от огромно значение, имаме информация, че в цяла Турция се полагат усилия за тях”, заяви кметът Фарук Челик.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.