Радев поиска ефективна съдебна реформа, депутати се изнервиха от дългата му реч

Радев поиска съдебна реформа, депутати се изнервиха от дългата му реч

Освирквания и реплики от страна на залата белязаха първата реч на новоизбрания президент Румен Радев. След като се закле, в рамките на 35 минути той очерта секторните политики, по които трябва да се работи. Радев  посочи като основен приоритет на следващия парламент съдебната реформа, която да гарантира “бързо, справедливо и независимо правосъдие”. Сегашният парламент Радев заяви, че ще разпусне до седмица, от което се разбра, че предсрочните избори ще бъдат на 26 март.

“Липсата на справедливост е драматичен проблем на българското общество”, категоричен бе Радев в първата си програмна реч пред всички власти у нас, която продължи около 30 минути. От думите му се разбра, че за да има съдебна реформа, не е достатъчна само промяна на структурата, каквато бе осъществена чрез разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии, но са нужни и преустройство на институциите, усъвършенстване на процесуалните закони, осигуряване на необходимия брой магистрати, както и обединени усилия на обществото, партиите и гражданските структури.

Остава ви още една седмица, каза президентът на депутатите по време на първата си програмна реч заради шума и подвикванията в залата.  Част от партиотите напуснаха, а Гроздан Караджов от РБ каза, че трябва да се стартира процедура по импийчмънт заради заплахата.

Докато течеше речта на Радев,  премиерът Бойко Борисов си гледаше в мобилния телефон. Това е знак за политическо невъзпитание, коментира веднага президентът Георги Първанов. Мустафа Карадайъ застъпи същата теза, заради което политолози  коментираха, че ДПС вече се е прикачила към Радев.

След речта Борисов и Цветан Цветанов бързо излязоха от залата. Първият, който поздрави президента беше Красимир Каракачанов.

1 Comment

  1. Изнервиха се, защото им каза, че нищо не са свършили. каза им истината в очите и лъсна, че никакви реформи няма щом няма резултати, които хората да видят

Leave a Reply

Your email address will not be published.