Радев обяви, че има технологическа пропаст между нас и съюзниците ни

Радев разсекрети първата стенограма за КТБ

Държавният глава Румен Радев заяви, че първо трябва да се инвестира в ново въоръжение, а след това да се влагат пари в ремонт на старата техника в речта си при откриването на конференция посветена на общата европейска отбрана, съобщи бТВ.

След забавянето на проекта за новия изтребител военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов вече обяви, че ще ремонтира стари руски самолети МиГ 29 и Су 25 както и зенитноракетната техника на армията, която също е от съветско време.

Според Радев трябва да се търси индустриално сътрудничество с отбранителните компании, които да инвестират в развитие на технологии във военнопромишления комплекс. “Дали ще инвестираме в нашата сигурност, да гарантираме собствения си суверенитет или, защото ни налагат нашите партньори или ще инвестираме, за да задоволим исканията на шепа военни. Нашите послания отекват извън България. На второ място трябва да преодолеем изоставането в модернизацията. Технологичната бездна между нас и нашите съюзници. Не можем да допринесем съществено за способности. Не можем да комуникираме. Нямаме комуникация дори в модерните военни вертолети в Афганистан. Не можем да опознаваме и да бъдем опознати и не можем да участваме в единното информационно пространство на съюзниците”, посочи държавният глава.

Президентът смята, че България трябва да използва председателството на ЕС за налагане на въпроса с интеграцията чрез обща европейска отбрана и военна промишленост. От фрагментираното производство се губят между 50 и 100 милиарда евро годишно, аргументира се той.

На конференцията присъстват премиерът Бойко Борисов, военният министър Красимир Каракачанов и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.