Радата в Киев прие оставката на министъра на отбраната Игор Тенюх

С гласовете на 228 депутати от 450-членната Върховна Рада на Украйна бе приета оставката на и.д. министър на отбраната Игор Тенюх, предадоха украински и руски електронни медии.
В речта си пред парламента в Киев Игор Тенюх отбеляза, че напоследък в медиите започва да се появява информация за липсата на категорични заповеди от Министерството на отбраната към украинските военни в Крим. Военният министър увери, че е дал заповед да се използват оръжия още на 3 март, веднага след като е встъпил в длъжност.
„Аз никога не съм се държал за своето място. Ако има по-достоен кандидат, готов съм да си отида. Затова подавам оставка”, каза Тенюх.
Междувременно УНИАН предаде, че депутатите от Върховната рада отново са избрали изпълняващ длъжността (и. д.), а не титулярен министър на отбраната. На горещият стол сяда генерал-полковник Михаил Ковал. Неговата кандидатура е била подкрепена от 251 от регистрираните в залата 314 народни депутати.
Кандидатурата на генерала е била внесена от и. д. президентът на Украйна Александър Турчинов. Тя не е била подкрепена от нито един от депутатите на Комунистическата партия и от едва 16 от народните представители на управлявалата преди Партия на Регионите.
Михаил Ковал е генерал-полковник от “Гранични войски”, член на Координационния съвет по въпросите на развитието на казачеството в Украйна и директор на департамент в Държавната гранична служба.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.