Радата в Киев не прие оставката на премиера Яценюк

Върховната Рада на Украйна отхвърли оставката на премиера Арсений Яценюк и одобри изпращането на чужди сили в зоната на разбилия се малайзийски самолет, предадоха украински и руски агенции и електронни медии. Само 16 депутати са гласували за оттеглянето на министър-председателя.
Днешното гласуване на практика означава, че правителството, водено от Арсений Яценюк получава вот на доверие.
Украинският премиер подаде оставка на 24 юли заради разпадането на управляващата коалиция в парламента и блокирането на инициативи на правителството.
Парламентът в Кием прие и поисканите от Яценюк законодателни мерки – поправките в бюджета за увеличаване финансирането на армията и за да се запази споразумението за финансова помощ с Международния валутен фонд, съобщи БТА.
Одобреният проект за изпращането на въоръжени сили от Холандия и Австралия в зоната, където падна малайзийския самолет,предвижда холандската мисия да бъде съставена от 700 души „военен и цивилен персонал”. Австралия пък може да изпрати в зоната на катастрофата до 250 души – полицаи, военни и цивилни служители.
Междувременно в Минск, столицата на Беларус, започна среща на международната контактна група за Украйна.
По-рано днес руският външен заместник-министър Григорий Карасин и държавният секретар на германското външно министерство Маркус Едерер в разговор по телефона са изразили надежда, че срещата в Минск между представители на киевските власти и опълченците с участието на ОССЕ и Русия ще има положителни резултати. Те са изразили необходимост от международни усилия за прекратяване на кръвопролитието и от започване на конструктивен диалог между Киев и югоизточна Украйна.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.