Радата в Киев назначи нов министър на отбраната

По предложение на президента Петро Порошенко Върховната рада на Украйна избра за министър на отбраната генерал-полковник Валери Гелетей. При гласуването генералът е получил подкрепата на 260 депутати при необходимо минимално мнозинство от 226.

До момента функциите на министър на отбраната изпълняваше временно Михаил Ковал.

РИА “Новости” припомня, че новоназначеният министър на отбраната е бил ключова фигура в охраната на бившия президент Янукович, както и в йерархията на украинската НСО, която е оглавявал от 2007 до 2009 година и отново – от март 2014 г. до момента.

Назначението на новия, вече титулярен министър на отбраната става факт само два дни след като изтече срокът на едностранното примирие, обявено от президента Порошенко в бойните действия с проруските сепаратисти в югоизточната част на Украйна.

В сряда украински и руски медии цитираха официални източници, според които само в първото денонощие след възобновяването на военните действия, в които участва тежка артилерия и авиация, са унищожени над 1000 терористи. По-късно източници от средите на сепаратистите опровергаха тази информация без да конкретизират последните си загуби на жива сила и техника в хода на бойните действия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.