Радан Кънев се извини, че ДСБ има депозит в КТБ, бившият ковчежник на партията го обвини в лъжа

Лидерът на ДСБ, който е и един от най-големите критици на КТБ, публично и официално се извини, че партията има 48 000 лева на сметка в тази банка.

“Ние трябва да стартираме на чисто и в такава ситуация цялата информация трябва да бъде на масата. Знам, че дължа отговорите за това”, заяви Кънев в студиото на Нова тв. След което обясни, че още от създаването на ДСБ, с цел избягване на корупционни практики, най-вече при даренията, има много строго уставно разделение на финансовата и политическата власт и с всички финансови въпроси се занимава националният ковчежник, вкл. с откриването на сметки и инвестициите на партийни средства.

“Доста, след като станах председател на партията, започнах инвентаризация на наличностите и тогава установих наличието на много отдавнашен депозит на партията в КТБ, може би с начална дата от 2006-2007 г. След това ръководството взе решение парите да бъдат изразходени, а депозитът – закрит, защото ние непрекъснато критикувахме практики, свързани с тази банка”, изтъкна Радан Кънев. Именно в тази връзка лидерът на партията направи публично извинение,
че много бавно е било реагирано на факта за депозита на партията в банката, както и че твърде късно е снел доверието си от предишния ковчежник.

Радан Кънев коментира и цялостната ситуация около КТБ и дискусионната тема дали държавата трябва да гарантира и депозитите над 100 хил. евро в КТБ.

“Не може това се прави с бюджета и с парите на данъкоплатците. Интересът към депозитите като такива е нездрав. Защо тези пари да ги покрие данъкоплатецът? Да ги покрие длъжникът”, предложи Кънев. Според него въпросът не се състои в това кой има пари в банката, а кой ѝ дължи пари за получени кредити от КТБ.

“Раздадените от КТБ кредити люлеят банката и държавата и оттам най-вероятно се разплита системата на мръсните пари. Българската държава не трябва да тръгва след депозитите, а след кредитите”, смята лидерът на ДСБ.

В студиото на Нова тв Радан Кънев заяви, че ДСБ не вярва на българската прокуратура в този ѝ вид и затова партията настоява целият процес по преследването на тези кредити, за които смятат, че са в ръцете на мафията, да бъде проведен под контрола на Европейската централна банка с ангажиране на европейски консултанти на прокуратурата, които да контролират процеса, и на чужди фирми за проследяване на мръсни пари.

“Това не е борба срещу мафията с кожени сетрета и с големи приказки. Това е борба срещу мафията с писалка и компютър и само така може да бъде спечелена”, обоснова искането на ДСБ нейният председател Радан Кънев.
“Радан Кънев позорно лъже.
Такава липса на базова почтеност просто не може да бъде подмината.
Ще предприема действия за доказване несъстоятелността на изказванията му”, заяви същевременно бившият ковчежник на ДСБ Юлиан Войнов по повод изказванията на лидера на ДСБ от тази сутрин пред Нова ТВ, цитиран от БГНЕС.
“Този човек няма право да претендира да се занимава с политика,
защото със своето малодушие, некомпетентност и опорционизъм може единствено да навреди на държавата”, написа в собствения си профил в социалната мрежа “Фейсбук” Войнов.
“Жалко е, че с цел задоволяване на своите лични интереси, съсипа една партия,
изградена за да бъде контрапункт на статуквото и да запази автентичните десни ценности, от които в момента Радан и неговото обкръжение доброволно се отказват”, пише още той.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Как стана така ,че всички които се изказваха по един или друг начин се оказаха ,че имат депозити в тази “закъсала банка”.В другите банки предлагат 2-3 % ,а тук 8%,че с какво са по-различни влоговете на едни хора и на други?

Leave a Reply

Your email address will not be published.