Радан Кънев обвини ГЕРБ в яростен “приятелски огън” срещу РБ и ги призова да слязат от “метлите”

Краят на политическия сезон съвпадна с началото на кампанията за местни избори. И – тъжно, но очаквано – кампанията започна с яростен приятелски огън по Реформаторския блок. Особено тревожен е опитът на колегите от ГЕРБ да прехвърлят отговорността за собственото си политическо поведение върху групата на РБ.

Това пише съпредседателят на РБ и лидер на ДСБ Радан Кънев в своя обзор на отминаващия политически сезон. Анализът е публикуван в блога на Кънев под заглавие “Краят на сезона или началото на нова криза” и може да бъде прочетен в рубриката “Анализи” на “Коментатор.Бг”.

Тази позиция на Радан Кънев може да се тълкува и като отговор на острата критика на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов към реформаторите, отправена след като в парламента отпаднаха два от трите въпроса, които президентът предлагаше за референдума заедно с местните избори, а депутатите на РБ масово гласуваха срещу въпроса: “Съгласни ли сте част от депутатите да бъдат избирани мажоритарно”, както и срещу питането дали да се въведе задължително гласуване.

“В този случай РБ показа зъби и характер”, пише Радан Кънев. И освен това заявява, че “историческият компромис” за конституционни промени е бил и остава огромен политически пробив на РБ, тъй като са го постигнали сами, докато ГЕРБ и президентът Плевнелиев били съгласни на варианта на ДПС.

“По време на преговорите за конституционни промени, в т.ч. и особено преговорите с ДПС, нито за миг не сме обвързвали тази тема с други теми – референдум, омбудсман, НСО. Не сме поемали никакви ангажименти извън компромиса по съдебната реформа, и който го твърди или се е объркал, или клевети”, изтъква доста многозначително Радан Кънев. Сред успехите на РБ депутатът изтъква и това, че с гласовете си формацията се е противопоставила на избора на старите подуправители на БНБ, както и “на закона за НСО, запазващ тази уникална за Европа служба за охрана на привилегиите”, а също така и на “мълчаливия консенсус за избор на г-жа Манолова за омбудсман”.

Според съпредседателя на ПГ на РБ краят на сезона очертава доста самотна роля на Реформаторския блок в опитите за постигане на промяна, а перспективата пред управлението е тревожна, защото мнозинството между ГЕРБ, ДПС и АБВ не може да осигури-нужните бързи и смели реформи.

“Призовавам колегите от ГЕРБ да слязат от метлите и да си дадат сметка за необходимостта от много сериозен разговор за управленските приоритети и програмата на парламента”, пише Кънев. По думите му е възможно да се наложи предоговаряне на коалицията.

“Ако мнозинството ГЕРБ/ДПС/АБВ се запази и атаките срещу РБ продължат, трябва да сме готови за нови избори, на които да получим по-висок резултат, и то като единна и дисциплинирана политическа сила”, заключава Радан Кънев в своя обзор на политическия сезон.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.