Радан Кънев: Местан е конферансие на съпротивата срещу реформите

„Ясно е, че има много хора – и в ГЕРБ, и в ДПС, най-вероятно и в нашите среди, които биха искали да се позабавят нещата, да не се губи популярност точно преди местни избори, да не се реже пътят към потенциални съюзници, възможността да се получи подкрепа от ДПС на втори тур на местните избори. Това е силна мотивация реформите да бъдат забавени“. Това заяви във Варна лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев. Според него сегашното управление е постигнало стабилизация в три направления – по отношение на доверието в България като партньор на международната сцена, възстановяване на европейските фондове, както и стабилизиране на икономическата и инвестиционна среда. По думите на Радан Кънев риск пред тази стабилизация са корупцията и продължаващото недоверие в правосъдната система. Основните реформи, които трябва да се предприемат и доведат до финал, са тези в здравеопазването и правосъдието. Необходимо е и изчистване на проблема около КТБ, смята политикът, според когото реформата в правосъдието е определяща за всички останали сфери, а тази в здравеопазването показва отношението на управлението към корупцията.

„Няма друга сфера, в която да има толкова нагла, всеобхватна и мащабна корупция и източване на средства. Дали обаче ще бъдат спрени кражбите в здравеопазването и дали ще се тръгне към прочистване на системата на правосъдието, не е терен на компромиси. Виждаме за каква ожесточена съпротива става дума на всички нива. Виждаме и господин Местан, който се изживява в ролята на конферансие на тази съпротива, и нищо, освен Реформаторският блок, не му е в устата неслучайно“, коментира лидерът на ДСБ. Кънев визира изказване на лидера на ДПС Лютви Местан, който в края на миналата седмица нарече реформаторите – деформатори.

Дали парламентът ще има воля да завърши реформите – това ще бъде определящо за ролята на реформаторите в бъдеще – като на управляваща партия, която да е двигател на промените, или като на опозиционна, изтъкна още Радан Кънев. Според него в ГЕРБ има сериозна съпротива срещу реформите, но позицията на премиера Борисов била те да продължат.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.