Радан Кънев: Ако някой не харесва законопроект на МС, той бламира премиера и кабинета

Ако приемем, че внесените от ГЕРБ промени в Закона за съдебната власт са бламиране, то е бламиране на премиера, а аз искрено вярвам, че в групата на ГЕРБ подобна смелост няма. Това заяви в кулоарите на Народното събрание съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев, помолен да коментира внесения вчера от Цв. Цветанов проект. Както вече съобщихме, вицепремиерът Румяна Бъчварова заяви по този повод, че не е била информирана за инициативата на Цветанов, както и че правителството стои зад проекта, подготвян от министъра на правосъдието Христо Иванов.

Радан Кънев изтъкна, че не бива да се говори за проект на министър Иванов, а за документ, който ще бъде одобрен и внесен от правителството. По думите на Кънев, той, като лидер на група, която подкрепя правителството, ще гласува за законопроекта на МС или ако не го одобрява, ще оттегли подкрепата си за правителството.

“Ако някой не харесва проекта на МС, той бламира правителството и премиера Бойко Борисов, а не Радан Кънев и Христо Иванов”, добави Кънев. Според него никой никого не бламира, а това е зле изчислен ход на надпреварване, чийто изпълнители не си дават сметка, че внасянето на техния законопроект може да се тълкува като бламиране на Борисов.

В момента има да кажем забавна надпревара между партии, които не са подкрепяли подобни предложения, кои да ги внесат първи в парламента. АБВ дръпнаха спусъка и ГЕРБ се затичаха след тях, това са по-скоро забавни, не са проблем, всички стоим зад едни и същи идеи, смята Кънев.

Междувременно председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов дипломатично даде “заден ход”, обяснявайки внесения законопроект като свръхинициативност и уточнявайки, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е бил информиран за тези действия.

Цветанов подчерта, че няма никакво напрежение и обясни, че стоят твърдо зад промените и реформите, които ще се предлагат от министъра на правосъдието Христо Иванов.

„Ще продължавам да стоя зад него. Смятам, че министър Иванов трябва да бъде подкрепян във всичко това, което предлага като законодателни промени. Недейте да смятате, че по този начин ние ще ограничим парламентарната група на ГЕРБ да участва активно в законодателството и да внася съответните законодателни пакети”, посочи Цветанов. Той обясни, че въпроса е бил обсъждан и с политическото ръководство в лицето на председателя на партията в последните няколко седмици.

„Ние сме заявили категорично, че ще подготвим пакет от законодателни промени, които ще бъдат част от целите, които са заложени по мерките за стратегията за съдебната реформа. По какъв начин може да бъде ограничено това право на депутатите и защо те трябва да бъдат пасивни, а ние действително искаме да има смислен дебат”, заяви Цветанов. По думите му, ПГ на ГЕРБ показва свръхинициатива не само по темата, свързана със съдебната реформа.

“В момента ще се разглеждат и законопроекти, свързани с темата „Сигурност”. Това са въпроси, които стоят на дневен ред както за обществото, така и за политиците. Дори сме се забавили в много от законопроектите, които внасяме в 43 НС”, подчерта Цветан Цветанов.

„В момента, в който трябваше да оттегля НПК, той ми звънна”, отговори Цветанов на въпрос дали е разговарял с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за оттеглянето на промените в НПК.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.